Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku zůstala na 2,7 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost v Česku v srpnu zůstala na červencových 2,7 procenta. Bez práce bylo 204 789 lidí, což je nejnižší srpnový údaj od roku 1996. Uchazečů o práci nepatrně ubylo, počet se proti červenci snížil o 331. Oznámil to v pondělí Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku.

Článek

V hojnějším počtu se do evidence v srpnu hlásili absolventi škol, hlavní vlnu ale úřady očekávají v září. Nabídka volných pracovních míst se opět rozšířila, zaměstnavatelé nabízeli 350 564 míst.

Nezaměstnanost se stále drží nedaleko posledního rekordu 2,6 procenta z května a června letošního roku.

V mezinárodním srovnání měla ČR podle posledních dostupných dat Eurostatu nejnižší míru nezaměstnanost z celé Evropské unie.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Situace na trhu práce podle úřadu odpovídá dlouhodobé situaci i ročnímu období, ovlivňuje ji dobrá kondice české ekonomiky a sezonní práce. V plném proudu jsou zejména práce ve stavebnictví, lesnictví, zemědělství, rostlinné výrobě, cestovním ruchu a gastronomii.

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly koncem srpna okresy Praha-východ a Jindřichův Hradec, Rychnov nad Kněžnou a Pelhřimov. Nejvyšší byla naopak na Karvinsku, Ostravsku, Chomutovsku, Mostecku a Bruntálsku. Nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v srpnu 46 okresů, klesla naopak ve 31 regionech, nejvíce v Ústí nad Labem a Karlových Varech.

„Tuzemský trh práce nadále zůstává napnutý a na jedno pracovní místo připadá 0,6 uchazeče, tedy stejně jako v předchozích čtyřech měsících. Zpomalování ekonomiky tak zatím není na statistice z trhu práce patrné. I když v průmyslu zaměstnanost od začátku roku nepřetržitě klesá, stavebnictví a služby stále hlásí nedostatek zaměstnanců, což nárůst nezaměstnanosti brzdí,“ komentovala ekonomka Komerční banky Monika Junicke.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám