Hlavní obsah

Zdražení skoro všeho. Analytici čekají listopadovou inflaci přes šest procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Analytici očekávají růst meziroční inflace z říjnových 5,8 procenta na více než 6 procent v listopadu. Zdražení očekávají ekonomové téměř ve všech oddílech spotřebního koše, nejistý je ale vliv růstu cen energií, který může být mimo jiné tlumen listopadovým a prosincovým odpuštěním daně z přidané hodnoty u energií. Český statistický úřad zveřejní údaje o inflaci v pátek 10. prosince.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V meziročním srovnání do celkové inflace v listopadu přispívaly až na výjimky všechny oddíly spotřebního koše. Zdražovalo se v oddílu doprava, dražší byly i alkoholické nápoje a tabák, stravovací služby a služby spojené s rekreací a kulturou a služby obecně. Významný byl opět příspěvek nákladů spojených s bydlením po vyloučení cen energií,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák, který čeká meziroční inflaci 6,2 procenta.

„Nejsilnější příspěvky k vyšší meziroční inflaci pravděpodobně pocházely ze zrychlení cenového růstu u potravin a pohonných hmot, přičemž v druhém případě se už bude jednat o téměř třetinové zdražení,” uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský, který čeká listopadovou inflaci 6,4 procenta.

Nejvýše od vzniku eura. Inflace v eurozóně dál roste

Ekonomika

Odhady podle Nováka ale výrazně ztěžují mimořádné faktory spojené s cenami elektřiny a plynu.

„Prvním faktorem je nucený přechod části domácností na výrazně dražší energie k dodavatelům poslední instance. Druhým faktorem je rozhodnutí vlády dočasně odpustit DPH na elektřinu a plyn v posledních dvou měsících letošního roku. Listopadová inflace má tak prostor pro překvapení, a to oběma směry,” dodal.

Nejistotu do listopadového vývoje cen přináší energie i podle analytika Raiffeisenbank Davida Vagenknechta. „Na jedné straně bude jejich nárůst a tím pádem i celkovou inflaci tlumit rozhodnutí vlády odpustit platby DPH na elektřinu a plyn pro listopad až prosinec. Otázkou ale je, zda se opatření již plně projeví v listopadových, potažmo prosincových cenících, či až retrospektivně,” uvedl.

„Na straně druhé pak inflaci navýší výrazně vyšší účty za energie pro domácnosti, které byly nuceny na přechodnou dobu přejít k dodavatelům poslední instance, mnohdy za několikanásobně vyšší ceny,” dodal.

Havlíček: Pokud EU zatrhne nulovou DPH z energií, pak bude pět procent

Ekonomika

Podle Rožumberského ale v případě energií převážilo dočasné snížení DPH na elektřinu a zemní plyn na nulu. „Celá skupina bydlení tak odhadem mohla zmírnit navýšení meziroční inflace o půl procentního bodu,” uvedl. Rožumberský očekává meziroční inflaci v listopadu na 6,1 procenta.

„Tempo růstu spotřebitelských cen zůstává zvýšené a listopad pravděpodobně výraznější změnu nepřinese,” doplnil ekonom Komerční banky Michal Brožka. Díky odpuštění plateb DPH za energie čeká ale relativně malý meziměsíční růst spotřebitelských cen, což by podle něj mělo udržet meziroční inflaci těsně pod šesti procenty.

Státy EU se dohodly na změně v DPH. Plno věcí může zlevnit

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám