Hlavní obsah

Nestlé loni klesl zisk o 45 procent, bude zdražovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší potravinářské firmě světa, švýcarské Nestlé loni klesl čistý zisk o 45 procent na 4,9 miliardy švýcarských franků (117,6 miliardy Kč). K hlavním příčinám patří zdražení ingrediencí a komodit, stejně jako vliv mimořádného zisku z prodeje akcií firmy L'Oreal zaúčtovaný v roce 2021. Tržby loni ale částečně díky růstu cen vzrostly, uvedla ve čtvrtek firma.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Generální ředitel Mark Schneider sdělil, že k dalšímu zdražení bude muset firma přistoupit i v letošním roce, aby vyrovnala škody způsobené růstem cen komodit. K výši zdražení se ale odmítl vyjádřit.

Loňské tržby se zvýšily o 8,4 procenta na 94,4 miliardy švýcarských franků (2,3 bilionu Kč). Výrobce kávy Nescafé nebo čokoládových tyčinek KitKat loni zvýšil ceny o 8,2 procenta, to ale plně nevykompenzovalo dopad růstu nákladů na suroviny.

Reálný interní růst, který je ukazatelem objemu prodeje, loni vzrostl pouze o 0,1 procenta. Mohly za to problémy v Severní Americe a s kávou Nespresso.

Úřady kvůli bakterii E.coli podnikly razii v továrnách Nestlé

Ekonomika

V letošním roce plánuje firma růst takzvaných organických tržeb, které nezahrnují vliv změn směnných kurzů a akvizic, v rozmezí šest až osm procent. Loni organické tržby stouply o 8,3 procenta.

Nestlé podniká ve 189 zemích světa. Vyrábí například kávy Nescafé a Nespresso, čokoládové tyčinky KitKat, cereálie Nesquik, kořenicí směsi Maggi či potravu pro domácí mazlíčky Purina Pro Plan a Friskies.

V České republice patří do skupiny Nestlé továrny Zora Olomouc a Sfinx Holešov se značkami Orion, Margot, Kofila, Bon Pari či Jojo. V závodě Krupka vyrábí chlazené a mražené vegetariánské pokrmy pod značkou GardenGourmet.

Nestlé začíná couvat. V Rusku přestane prodávat KitKat či Nesquik

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám