Hlavní obsah

Nespokojení klienti chtějí hlídat trh cestovního ruchu

Novinky, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bedlivě sledovat český trh s cestovním ruchem a chránit klienty před cestovními kancelářemi, jež neplní zákonné podmínky pro podnikání v tomto oboru nebo své povinnosti vůči svým zákazníkům má nové Sdružení na ochranu klientů cestovních kanceláří (SOK). To požádalo o registraci na Ministerstvu vnitra a v pátek o svém vzniku informovalo Právo.

Foto: Milan Veselý

Na představení se rozhodně nikdo nenudil

Článek

 "Naším cílem je zvýšení ochrany práv klientů cestovních kanceláří na našem trhu. Vedle tlaku na zlepšení ochrany chceme především monitorovat situaci na trhu a přispívat k důslednému vymáhání zákonných podmínek pro podnikání v tomto oboru," sdělil předseda přípravného výboru SOK Daniel Pantůček.

Vznik sdružení je podle něj reakcí na stále se opakující případy, kdy některé cestovky nesplnily závazky vůči klientům, nechaly je v zahraničí svému osudu, či neplní zákonné podmínky pro podnikání v cestovním ruchu. Pantůček viní státní orgány, že nedostatečně vymáhají plnění podmínek pro provozování cestovních kanceláří, především v oblasti pojištění proti úpadku, které je u cestovních kanceláří povinné ze zákona.

"Přestože jde o koncesovanou živnost a některé cestovní kanceláře nemají pojištění uzavřeno, stále dochází k situacím, kdy tyto kanceláře nechají klienty na pospas na rekreaci a státní správa reaguje až následně. Chceme těmto situacím předcházet," řekl Pantůček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám