Hlavní obsah

Neprodávejme naše klenoty cizím mocnostem, protestují ve Francii proti prodeji firmy Křetínskému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzští poslanci a senátoři zpochybňují prodej částí francouzské technologické společnosti Atos českému miliardáři Danielu Křetínskému. Obchod by podle nich mohl ohrozit jaderné odstrašovací schopnosti Francie.

Foto: Petr Horník, Právo

Český miliardář Daniel Křetínský

Článek

Skupina francouzských zákonodárců své obavy zveřejnila v textu na webu deníku Le Figaro.

Atos tento týden uvedl, že jedná o prodeji svých ztrátových aktivit Křetínskému zhruba za dvě miliardy eur (48 miliard Kč). Firma, která se potýká s finančními problémy, by se tak zároveň měla přeorientovat na kybernetickou bezpečnost a cloudová aktiva a současně by měla snížit zadlužení. Dohoda by Křetínskému také umožnila získat podíl 7,5 procenta ve zbývající části podniku, který by se přejmenoval na Eviden.

Titulek článku skupiny zákonodárců z pravicové konzervativní strany Les Républicains zní: „Přestaňme prodávat naše nejstrategičtější klenoty cizím mocnostem“. Francouzské superpočítače, které Atos vyrábí a které se používají pro virtuální jaderné testy, by takto padly do cizích rukou, píší.

Francouzský Atos jedná o prodeji své IT divize Křetínského firmě EPEI

Ekonomika

„Vidět tak mocného zahraničního hráče, jak se přibližuje našim ultracitlivým vojenským kapacitám, si zaslouží naši pozornost,“ uvedla skupina zákonodárců vedená senátorem Cédrikem Perrinem z obranného výboru Senátu. Zároveň připomněla, že Křetínský už se ve Francii angažuje v energetice, médiích a maloobchodě, ale s oblastí IT služeb zatím nemá zkušenosti.

Prodej může zablokovat vláda

„Existuje historický precedens, který ukazuje, že jeden den jste menšinovým akcionářem a druhý den většinovým akcionářem. Existuje skutečné riziko pro naši suverenitu,“ řekl Perrin agentuře Reuters.

Zákonodárci se zároveň ptají, proč se více nezvažovala nabídka od francouzských kupců, když zájem o Atos podle francouzských médií projevilo i konsorcium francouzských firem Astek a ChapsVision.

Francie je jedinou západoevropskou zemí, která má absolutní autonomii v používání jaderných zbraní. Zákonodárci nemohou zablokovat prodej francouzské společnosti, to může pouze vláda, pokud se domnívá, že k tomu existuje strategický důvod.

Britská pošta, v níž má největší podíl Křetínský, zaznamenala za rok 2022 ztrátu přes 27 miliard

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám