Hlavní obsah

Neplatné miliardy v peněženkách. Jak poznat bankovku, kterou obchody už nemusí přijmout?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podívejte se do peněženky, možná v ní najdete bankovky, které už od poloviny minulého roku neplatí. V oběhu jich stále kolují desítky milionů kusů. Při placení je už od vás nemusí obchodník přijmout. Jak poznat starý vzor bankovky od toho nového? Ukážeme ve videu.

Neplatné miliardy v peněženkách. Jak poznat bankovku, kterou ochody už nemusejí přijmout?Video: Novinky

 
Článek

„Ke konci června minulého roku skončila platnost starších vzorů bankovek nominálních hodnot 100, 200, 500, 1000 a 2000 korun z let 1995 až 1999,“ připomíná mluvčí České národní banky (ČNB) Denisa Všetíčková. Nahradily je nové vzory. Výjimku tvoří pětitisícovky, ty platí dál a výměna se jich netýká.

Modernější ochranné prvky mají zamezit padělatelnosti bankovek a zároveň zjednodušit ověření jejich pravosti. Jak ale rozpoznat, zda nemáte v peněžence či spořicím prasátku neplatné peníze?

Nový proužek mění barvu

„Bankovky, které ČNB stahuje z oběhu, se liší především v šíři stříbřitého proužku, který odshora dolů protíná bankovku. Na těch starších vzorech je proužek úzký a při naklápění nemění svou barvu. Zatímco u nových vzorů je proužek širší a při naklopení proti světlu mění svou barvu z hnědofialové na zelenou,“ popisuje Všetíčková, čemu při kontrole věnovat pozornost.

Speciální tisícovka je vyprodaná

Domácí
Foto: Novinky

Na starých vzorech je proužek úzký, na nových je širší.

Kromě vertikálních proužků můžete prozkoumat i další znaky. Mluvčí je ukazuje na příkladu stokoruny: „Když se podíváme proti světlu, vidíte vlevo vodoznak, číslici sto a stylizované královské jablko, které na bankovce s úzkým proužkem nevidíte.“

Jednotlivé vzory se od sebe odlišují také v letopočtu vyobrazeném na lícní straně bankovky. Platné vzory uvádějí letopočet s dvojkou na začátku, v případě stokoruny jde o rok 2018.

Foto: Novinky

Proti světlu uvidíte na bankovce další znaky.

Některé se nevrátí

Neplatných bankovek koluje v současnosti mezi občany přes 46 milionů kusů v hodnotě více než patnácti miliard korun. „Nejčastěji se mezi nimi vyskytují bankovky v nominální hodnotě 100 a 200 Kč. Tento počet je ovšem zkreslený i tím, že si je turisté často odvážejí do zahraničí,“ doplňuje Všetíčková. ČNB tedy počítá s tím, že část peněz se jí zpátky už nevrátí.

Počty neplatných bankovek v oběhu:

  • bankovka 2000 Kč - 1,7 mil. ks
  • bankovka 1000 Kč - 5,9 mil. ks
  • bankovka 500 Kč - 1,9 mil. ks
  • bankovka 200 Kč - 15,0 mil. ks
  • bankovka 100 Kč - 21,6 mil. ks
  • celkem: 46,1 mil. ks

zdroj: ČNB

A co když budete bankovkami se starým vzorem platit v obchodě? Prodejce je od vás může, ale také nemusí přijmout.

„Obchodníci ze zákona mají právo odmítnout úhradu neplatnými bankovkami, tedy těmi s úzkým stříbřitým proužkem. Pokud se ale rozhodnou z vlastní vůle a tuto platbu umožní, nesmějí je pak vrátit zpátky do oběhu, tedy vrátit zákazníkovi při placení neplatné bankovky,“ upřesňuje mluvčí ČNB.

Foto: Novinky

Výměna bankovek se týká nominálních hodnot 100 až 2 000 Kč, výjimkou je 5 000 Kč.

Pokud platidla se starým vzorem ve vaší peněžence objevíte, je možné si je bez poplatku, kus za kus, nechat vyměnit.

„A to v pobočkách všech bank, které mají pokladny nebo vkladové bankomaty. Tato výměna bude končit v červnu 2024 a poté bude možná už jen v pobočkách ČNB,“ uzavírá Všetíčková.

Anketa

Našli jste u sebe doma nebo v peněžence neplatné bankovky?
Ano
30,9 %
Ne
69,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6189 čtenářů.

Podvodníci zkoušejí vysát účet přes telefon, varovala Česká spořitelna

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám