Hlavní obsah

Nemocnice řízené ministerstvem loni skončily s miliardovou ztrátou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hospodaření 44 nemocnic, léčeben a ústavů, které řídí ministerstvo zdravotnictví, skončilo loni se ztrátou 921 miliónů korun. Celkové náklady těchto zařízení přesáhly 68,5 miliardy korun, výnosy téměř 67,6 miliardy. Největší ztráty vykázaly obě brněnské fakultní nemocnice a pražská Bulovka. Vyplývá to ze zprávy ministerstva.

Foto: archiv, Právo

Nemocnice Na Bulovce

Článek

Situaci brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny nyní řeší ministr Svatopluk Němeček (ČSSD). Managementu dal před týdnem za úkol připravit návrh řešení, další jednání je ve čtvrtek. Nemocnice má sdělit, jakou péči chce dál provozovat, co rozšíří a co naopak utlumí.

Náklady nemocnice u sv. Anny přesáhly loni 3,255 miliardy korun, výnosy byly 2,889 miliardy, ztráta tedy činila 366,7 miliónu korun. Závazky z obchodního styku nad 60 dní přesáhly miliardu. Nemocnice měla v rezervním fondu sedm miliónů a zatěžovala ji neuhrazená ztráta z minulých let.

Konec příjmů z lukrativních výkonů

Svatá Anna i další nemocnice vysvětlují propad úhradovou vyhláškou, kvůli níž dostaly od pojišťoven za péči  méně, než očekávaly. Výdaje přitom po zvýšení DPH vzrostly. Cena spotřebního materiálu, který tvoří významnou položku v nákladech nemocnic, stoupla v letech 2011 až 2013 o pět procent, v některých případech až o 11 procent.

U svaté Anny přispělo k propadu i to, že lineární urychlovače, radiační onkologie a část klinické onkologie byly převedeny na Masarykův onkologický ústav, a nemocnice tak ztratila příjem z lukrativních výkonů. Vyrovnané bilance se jí nepodařilo dosáhnout, ani když držela náklady na minimu a prováděla jen havarijní opravy. Závazky po splatnosti přesto stouply o více než 36 miliónů korun.

Na ztrátě se podepsala pokuta

V pořadí druhý nejhorší výsledek vykázala Nemocnice Na Bulovce v Praze. Náklady činily 2,6 miliardy, výnosy 2,292 miliardy korun. Ministerstvo však ve zprávě připomíná, že na výsledné ztrátě se zásadně promítla pokuta 203 miliónů korun od finančního úřadu. Nemocnice je zatížena neuhrazenou ztrátou 426 miliónů korun z minulých let. V rezervním fondu měla na konci roku pět miliónů, závazky nad 60 dní po splatnosti 514 miliónů korun.

Trojici uzavírá Fakultní nemocnice Brno s náklady 6,4 miliardy a výnosy 6,1 miliardy korun. Nemocnice nese neuhrazenou ztrátu 139 miliónů korun z minulých let. Závazky nad 60 dní po splatnosti měla na konci roku 949 miliónů, na rezervních fondech měla 30 miliónů korun.

Nejziskovější IKEM

Nejlepší hospodářský výsledek měly pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) se ziskem 63,7 miliónu, Fakultní nemocnice Olomouc se ziskem 47,6 miliónu, pražská Nemocnice Na Homolce se ziskem 38,4 miliónu a Fakultní nemocnice Plzeň se ziskem 27,6 miliónu korun.

Z těchto čtyř zařízení měla neuhrazenou ztrátu z minulých let jenom olomoucká nemocnice, a to 43 miliónů korun. Závazky 60 dní po splatnosti měly na konci roku Homolka 204 miliónů, Olomouc 131 miliónů, Plzeň 114 miliónů a IKEM 24 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám