Hlavní obsah

Němečtí zaměstnanci automobilek stávkují za vyšší mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zaměstnanci německých průmyslových podniků v pátek pokračují ve třetí celodenní stávce za vyšší platy a změny pracovní doby. Do stávek se zapojili například zaměstnanci automobilek Volkswagen, BMW, Daimler, Mercedes-Benz a Porsche nebo v továrnách výrobce letadel Airbus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ke stávce v Německu se připojili i zaměstnanci továrny AudiVideo: Reuters

 
Článek

Celodenní stávky, které mají skončit v pátek večer, jsou posledním varováním od odborového svazu IG Metall před hlasováním o tom, zda přistoupit k delší akci, která by mohla německé společnosti stát stamilióny eur.

Foto: Pförtner Swen, ČTK

Zaměstnankyně automobilky Volkswagen píská na píšťalku ve německém městě Baunatal.

Do stávek se už zapojilo téměř 200 tisíc pracovníků více než 100 společností, včetně výrobce nákladních vozů MAN a automobilek Ford nebo Audi. Do pátečního večera by počet firem postižených touto akcí měl vzrůst na zhruba 260.

Požadují dočasně zkrácenou pracovní dobu

Organizace, která zastupuje zhruba 3,9 miliónu zaměstnanců především v průmyslu, požaduje zvýšení platů o osm procent na 27 měsíců a lepší pracovní podmínky. IG Metall nejen tradičně volá po vyšších platech, ale zaměřuje se i na to, aby lidé mohli lépe skloubit svůj pracovní a soukromý život.

Foto: Peter Steffen, ČTK/AP

Stávkující před továrnou Volkswagenu v německém Wolfsburgu

Odbory totiž chtějí, aby zaměstnanci měli možnost až dva roky pracovat místo standardních 35 jen 28 hodin týdně. Lidé, kterým by se částečně dorovnával platový výpadek, by pak měli mít možnost vrátit se znovu k práci na plný úvazek. Zaměstnavatelé nabízejí zvýšení platů o 6,8 procenta a kratší pracovní dobu odmítají.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Stávka v továrně Airbus v Hamburku

Odborový svaz i zaměstnavatelé jsou otevřeni dalšímu jednání. Ke kulatému stolu by měli zasednout po ukončení série stávek, obě strany však požadují od druhé větší ochotu k ústupkům.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Transparent stávkujících před závodem výrobce letadel Airbus v Hamburku.

Ekonomický institut DIW odhaduje, že stávky přijdou postižené firmy na příjmech celkově na 62 miliónů eur (asi 1,57 miliardy Kč). Vyšel přitom z předpokladu, že na 24 hodin přestane pracovat kolem 50 tisíc pracovníků, tedy v průměru zhruba 200 na podnik, napsala agentura Reuters.

IG Metall rovněž hrozí, že ochromí výrobu osobních vozů v největší evropské automobilce Volkswagen, pokud bude její vedení i nadále blokovat zásadní zvýšení platů svých zaměstnanců. Po třech kolech neúspěšných vyjednávání zaměstnanci závodu ve Wolfsburgu stávkovali ve čtvrtek dvě hodiny. Ve VW to byla první varovná stávka od roku 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám