Hlavní obsah

Němečtí strojvůdci jdou do stávky za vyšší mzdy a kratší pracovní dobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Strojvůdci největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) vyhlásili další stávku, začít má ve středu v 14:00 a potrvá do čtvrtečních 04:00 SELČ. Protestní akce by měla postihnout všechny vlaky na německém území. Od konce srpna je to už čtvrtá stávka na německé železnici, strojvůdci si tímto způsobem snaží vydobýt zvýšení mezd a zkrácení pracovní doby.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Železniční přepravce Deutsche Bahn. Ilustrační foto

Článek

Strojvůdci požadují od 1. ledna zvýšení mezd o pět procent a zkrácení pracovní doby z 39 na 37 hodin týdně. Vedení DB považuje požadavky odborů za nesplnitelné, nabízí  růst platu o dvě procenta.

Odbory jsou proto přesvědčené, že jedinou možností, jak prosadit své požadavky, je stávka.

Vedení Deutsche Bahn ale rozhodnutí strojvůdců kritizuje. "Pokud svaz strojvůdců GDL myslí vážně své tvrzení o připravenosti ke kompromisu, pak by s námi měl jednat. Vzhledem k tomu, že Deutsche Bahn předložily GDL mnoho nabídek a návrhů, je velmi odvážné tvrdit, že DB nechtějí vést konstruktivní jednání," uvedl mluvčí železniční společnosti Oliver Schumacher.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám