Hlavní obsah

Němečtí poslanci schválili půjčku Řecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Velkou většinou schválili v pátek němečtí poslanci půjčku Řecku. Finanční injekci ekonomickou krizí zmítané zemi odsouhlasilo 473 poslanců Bundestagu, proti jich hlasovalo 100. Půjčka tak získala podporu napříč politickým spektrem, jak o to žádala kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Ministři financí 17 zemí eurozóny v pondělí schválili, že se Řecku proplatí další tranši 13. prosince.

Před hlasováním varoval německé poslance ministr financí Wolfgang Schäuble před následky odmítnutí půjčky: „Bankrot Řecka by mohl vést k rozpadu eurozóny.“

Řecko peníze dostalo, přestože nebylo schopno plnit všechny požadavky. Nakonec ale Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropská centrální banka (ECB) souhlasily s dvouletým odložením urychlení škrtů, protože řecká ekonomika je už pod příliš velkým tlakem.

Řecko má podle upraveného režimu dosáhnout v roce 2020 zadlužení země ve výši 124 procent HDP a ne 120. Podle MMF se zadlužení Řecka může zmírnit, když Atény odkoupí za současné krize a nízkých cen zpět některé půjčky soukromým investorů, a když ECB poskytne Řecku tisky, které má z řeckých dluhopisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám