Hlavní obsah

Dřív Němci varování Američanů ignorovali, teď jsou na ně zase naštvaní kvůli cenám plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Evropská unie by měla zasáhnout kvůli přemrštěným cenám, které si účtují některé země, například USA, za zkapalněný plyn, tvrdí v deníku Neue Osnabrücker Zeitung německý ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení).

Foto: Reuters

Robert Habeck

Článek

Hledání alternativ k ruskému plynu přináší podle ministra „problémy, o kterých musíme mluvit“.

„Některé země, včetně spřátelených, někdy dosahují měsíčních cen. To s sebou samozřejmě přináší problémy,“ řekl deníku Neue Osnabrücker Zeitung Habeck. Rád by proto v plynové krizi viděl více solidarity mezi spřátelenými zeměmi.

Jako příklad uvádí situaci na trhu s ropou. „USA se na nás obrátily, když ceny ropy vystřelily vzhůru a národní zásoby ropy v Evropě byly vyčerpány,“ řekl ministr.

Američtí producenti začali Evropu zaplavovat rekordním množstvím ropy. Loni tvořila ropa z USA zhruba sedm procent ropy dovezené do Evropy.

Letos tento podíl stoupl už na zhruba 12 procent. „Myslím, že taková solidarita by byla také dobrá pro tlumení cen plynu,“ apeloval Habeck na Bidenovu administrativu.

Spoléhá se proto na Evropskou komisi, která by měla na tyto země „tlačit“. Evropská tržní síla je podle něj „obrovská“ a je třeba ji pouze využít.

Německo ignorovalo varování USA

Habeck je přesvědčený, že by EU měla „svou tržní sílu spojit a zorganizovat inteligentní a synchronizované nákupní chování jednotlivých evropských zemí, aby se navzájem nepřevyšovaly a nestlačovaly ceny na světovém trhu“.

RWE v Německu urychlí odklon od uhlí, nyní ale prodlouží chod uhelných elektráren

Ekonomika

Na ministrovu kritiku Spojené státy reagují stejně jako před lety Německo na varování USA kvůli výstavbě plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2. Výstavba opakovaně vyvolávala kritiku Washingtonu, protože podle něj zvýší politický a ekonomický vliv Ruska na Evropu.

Vláda bývalého prezidenta Donalda Trumpa dokonce hrozila sankcemi. K nim se nakonec nepřistoupilo. Vloni v červenci náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová oznámila, že budou aktuální pouze v případě, že Moskva plynovod využije jako politickou zbraň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám