Hlavní obsah

Tvrdá covidová opatření v Číně poškozují německý autoprůmysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Problémy se zásobováním v německém zpracovatelském sektoru se v květnu prohloubily, a to v důsledku koronavirových uzávěr v Číně. Vyplývá to z výsledků průzkumu mnichovského ekonomického institutu Ifo. Na potíže při nákupu surovin a polotovarů si stěžovalo 77,2 procenta dotazovaných průmyslových podniků, zatímco v dubnu to bylo 75 procent.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Závod Daimler v německém Rastattu. Ilustrační foto.

Článek

Zhruba polovina podniků zasažených problémy v zásobování v květnovém průzkumu uvedla, že situaci zhoršily nynější koronavirové uzávěry v Číně. Negativní důsledky těchto uzávěr podle průzkumu pocítil zejména automobilový průmysl. Čína se drží strategie nulové tolerance vůči koronaviru ve snaze zabránit jeho šíření.

Čínští technologičtí giganti se nenápadně stahují z Ruska

Ekonomika

„Dodavatelské řetězce jsou pod stálým tlakem,“ uvedl ekonom Ifo Klaus Wohlrabe. „Uzavření některých přístavů v Číně znamenalo pro řadu podniků další zhoršení situace,“ dodal.

Výrobci po celém světě se už delší dobu potýkají s výpadky v dodavatelských řetězcích, které je v mnoha případech nutí k omezování produkce. Problémy se zásobováním, které narušují zotavování globální ekonomiky z koronavirové krize, v posledních měsících prohloubila také válka na Ukrajině.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám