Hlavní obsah

Německo šetří plynem, do provozu vrátí uhelné elektrárny

Německo začne více využívat uhelné elektrárny, aby šetřilo zemním plynem, jehož dodávky z Ruska jsou aktuálně značně omezené. V neděli o tom informoval ministr hospodářství Robert Habeck. Do provozu se uvedou zpět i ty elektrárny, které už byly vyřazeny v rámci dosažení dlouhodobého cíle, jenž počítá s tím, že v roce 2030 Německo zcela skončí se spalováním uhlí.

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Situace je vážná,“ přiznal Habeck v nedělním prohlášení, během kterého představil sadu opatření, která mají snížit spotřebu plynu, zároveň mluvil o posílení preventivních opatření, aby země měla příští zimu dostatek plynových zásob.

Mezi jedno z hlavních opatření patří znovuzprovoznění uhelných elektráren, jejichž provoz byl původně ukončen za účelem snížení uhlíkových emisí, uvádí server The New York Times s dodatkem, že zatím není známo, kolika elektráren se to bude týkat. Uhelné elektrárny poslouží jako náhrada za plyn při výrobě elektřiny.

„Aby se snížila spotřeba plynu, musí se k výrobě elektřiny používat méně plynu. Místo toho se budou muset více využívat uhelné elektrárny,“ uvedlo ministerstvo hospodářství.

Sám Habeck, který je šéfem Strany zelených, uvedl, že toto rozhodnutí je v rozporu s principy jeho strany. Pak dodal: „Je to hořké (rozhodnutí), ale v této situaci je prostě nutné snížit spotřebu plynu. Zásobníky plynu musí být do zimy plné. To je naše nejvyšší priorita.“

Dodávky ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy mírně vzrostly, tvrdí Gazprom

Zahraniční

Německo je na ruském plynu vysoce závislé, loni pocházelo až 55 procent jeho celkových dodávek právě z Ruska. Letos, po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, se závislost podařilo díky náhradním dodávkám z Norska, USA a Spojených arabských emirátů snížit asi o 20 procent, uvádí NY Times.

Přesto vláda zůstává opatrná a hodlá mít do listopadu naplněné zásobníky alespoň z 90 procent (v současnosti 57 procent), aby případně neměla v zimě problémy s nedostatkem plynu. Kromě diverzifikace dodávek by pak mělo pomoci právě i využití uhelných elektráren.

Novela zákona, která schválí návrat k používání uhlí při výrobě elektřiny, by měla být schválena příští měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám