Hlavní obsah

Německo předběhne Japonsko, stane se třetí největší ekonomikou světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá ekonomika by podle prognózy Mezinárodního měnového fondu měla letos překonat Japonsko a vystřídat ho na třetím místě největších ekonomik světa. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Za změnou v žebříčku stojí oslabení japonského jenu vůči euru i dolaru

Článek

Podle posledních odhadů měnového fondu bude hrubý domácí produkt Německa za letošní rok 4,43 bilionu dolarů, zatímco Japonska 4,23 bilionu dolarů.

Za změnou v žebříčku stojí výrazné oslabení japonského jenu vůči euru a dolaru. Japonci platí za euro téměř 160 jenů, tak slabá byla japonská měna naposledy v roce 2008. Vůči dolaru je jen blízko 33letého minima, i přes měnové intervence, které zahájila japonská centrální banka už loni na podzim.

Německo si má v žebříčku polepšit navzdory tomu, že spolková vláda v letošním roce počítá s propadem HDP.

Česká ekonomika letos klesne o 0,5 procenta, předpovídá MMF

Ekonomika

Velikost ekonomiky se podle fondu poměřuje v dolarech v nominálním vyjádření, proto je důležitý vývoj kurzů měn. Největší jsou v tomto pořadí Spojené státy a Čína.

Žebříček největších ekonomik počítaný podle parity kupní síly vypadá jinak. Na prvním místě je Čína před USA, Německo je až šesté za Japonskem.

Německá vláda v letošním roce očekává propad HDP

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám