Hlavní obsah

Německo počítá i přes výdaje na migranty s vyrovnaným rozpočtem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo bude mít v roce 2017 i přes výrazně vyšší výdaje na integraci běženců vyrovnaný státní rozpočet. Počítá s tím návrh, který v úterý poslancům představil ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU). Vyrovnané má být podle jeho představ hospodaření státu i v dalších nejméně třech letech.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU)

Článek

Německo bude mít po příštích parlamentních volbách na podzim 2017 prostor ulevit daňovým poplatníkům v rozsahu 15 miliard eur (405 miliard korun) a přitom udržet rozpočet vyrovnaný, uvedl Schäuble.

Úvahy o daňových úlevách umožňuje podle německého ministra financí uspokojivý vývoj státního rozpočtu, který má být příští rok už počtvrté v řadě vyrovnaný.

Představa ministra financí je taková, že by budoucí daňové úpravy měly napomoci zejména lidem s nižšími a středními příjmy.

Odpovědnost za Afriku 

Schäuble se v téměř hodinovém široce pojatém projevu věnoval vedle čistě ekonomických témat i řadě dalších otázek včetně migrace a integrace uprchlíků.

„Evropa má odpovědnost za Afriku ve vlastním zájmu,” řekl mimo jiné s tím, že pokud se starý kontinent nebude angažovat ve svém okolí, nebude se mu dařit dobře.

Ministr financí se dotkl i změn, kterými prochází spolková republika a její společnost. Země se mění, rozsah a rychlost změn se přitom zvyšují a to vyvolává strach, řekl Schäuble, podle něhož si Německo ve své historii se změnami úspěšně poradilo.

„Může a musí se to podařit i dnes,” prohlásil ministr financí, podle kterého k tomu má pomoci i rozpočet orientovaný na budoucnost.

Berlín počítá pro příští rok s příjmy i výdaji ve výši 328,7 miliardy eur (téměř 8,9 biliónu korun). Obě strany rozpočtu by tak měly stoupnout o 3,7 procenta oproti letošnímu roku. Téměř 19 miliard eur dá příští rok spolková vláda na integraci stovek tisíc uprchlíků a na boj proti příčinám migrace.

Vyrovnané rozpočty mají od roku 2014

Ministr financí chce navýšit také výdaje na dopravní investice o 500 miliónů eur na 12,8 miliardy eur nebo finance pro ministerstvo školství a výzkumu o 1,2 miliardy eur na 17,6 miliardy. Poznamenal přitom, že ještě v roce 2009, kdy se stal ministrem financí, byl rozpočet resortu na úrovni deseti miliard eur.

Zvyšovat se budou i výdaje na obranu a vnitřní bezpečnost. Ministerstvu obrany se příští rok zvedne rozpočet o 1,7 miliardy eur na 36,6 miliardy a resortu vnitra o 540 miliónů eur.

Německo má vyrovnané rozpočty už od roku 2014, tehdy se nuly v rozpočtu podařilo dosáhnout poprvé od roku 1969. K dobrému stavu veřejných financí přispívají i příznivé okolnosti, připouští Schäuble.

„Ale tyto okolnosti některé vlády využijí lépe než jiné,” poznamenal k pobavení některých poslanců.

Šance má letos i Česko

Pokud se podaří vyrovnané rozpočty udržet do roku 2020, mělo by to podle Schäubleho znamenat, že se sníží poměr celkového dluhu Německa vůči hrubému domácímu produktu pod 60 procent, s čímž počítají maastrichtská kritéria.

Související téma:

Foto: Osman Orsal, Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Česká republika hospodaří dlouhodobě s deficity. Loni skončil státní rozpočet schodkem 62,8 miliardy korun. Letos by mohl být deficit českého rozpočtu podle expertů výrazně nižší, nevylučují ani dosažení vyrovnaného rozpočtu. Je to podle nich způsobené i tím, že stát výrazně méně investuje. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám