Hlavní obsah

Německá zbrojovka obchází zákaz exportu vojenského materiálu do Saúdské Arábie

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý zbrojařský koncern Rheinmetall našel způsob, jak obejít zákaz vývozu zbraní a vojenského materiálu do Saúdské Arábie. Upozornily na to časopis Stern a pořad Report München německé veřejnoprávní televize ARD.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán, kterého Turecko podezřívá z podílu na vraždě novináře Chášukdžího.

Článek

Berlín zmrazil vývoz zbraní a dalšího vojenského materiálu do Saúdské Arábie a zastavil i ty dodávky, které byly ještě předtím schváleny ministerstvem hospodářství. Šlo o reakci na vraždu novináře Džamála Chášukdžího na saúdském velvyslanectví v Istanbulu. [celá zpráva]

Podle zjištění zmíněných médií však koncern Rheinmetall k vývozu do Saúdské Arábie využívá své dceřiné společnosti v Itálii a Jihoafrické republice.

Šéf představenstva firmy se podle informací novinářů nechal v konferenčním hovoru slyšet, že tyto dodávky nebudou zákazem nijak dotčeny. Hodnotu zakázek vyčíslil na sto milionů eur (2,6 miliard korun) ročně.

Zbraně do Saúdské Arábie vyváží i Česko

Berlín v souvislosti s vraždou Chášukdžího vedle zastavení dodávek zbraní zakázal vstup na své území celkem 18 občanům Saúdské Arábie. [celá zpráva]

Saúdská Arábie je předním odbytištěm i českého vojenského materiálu. Za posledních pět let hodnota českých zbraní vyvezených do blízkovýchodního království dosáhla 3,6 miliardy korun (144 milionů eur), vyplývá ze zprávy organizace Nesehnutí o vývozech zbraní (zde).

V roce 2017 mířilo podle zprávy celkem 5,1 procenta hodnoty českého vývozu zbraní do Saúdské Arábie. Podle výroční zprávy ministerstva průmyslu a obchodu (zde) v loňském roce české firmy vyvezly do této země vojenský materiál za 28,327 milionu eur (733 milionů korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám