Hlavní obsah

Německo kvůli vraždě novináře zcela zastavilo dodávky zbraní do Saúdské Arábie

• Aktualizováno
Novinky, bož

V reakci na vraždu novináře Džamála Chášukdžího na saúdském velvyslanectví v Istanbulu německá spolková vláda v pondělí rozhodla o úplném zastavení vývozu zbraní do Saúdské Arábie. Informoval o tom server týdeníku Focus.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Historická budova Říšského sněmu v Berlíně

Článek

Německé ministerstvo hospodářství v pondělí uvedlo, že Berlín zmrazil vývoz zbraní a dalšího vojenského materiálu. Realizovány nebudou ani dodávky, jež byly ministerstvem již dříve schváleny.

Berlín zároveň v souvislosti s vraždou Chášukdžího zakázal vstup na své území celkem 18 občanům Saúdské Arábie. [celá zpráva]

Zbraně do Saúdské Arábie vyváží i Česko

Saúdská Arábie je předním odbytištěm i českého vojenského materiálu. Za posledních pět let hodnota českých zbraní vyvezených do blízkovýchodního království dosáhla 3,6 miliardy korun (144 milionů eur), vyplývá ze zprávy organizace Nesehnutí o vývozech zbraní.

V roce 2017 mířilo podle zprávy celkem 5,1 procenta hodnoty českého vývozu zbraní do Saúdské Arábie. Podle výroční zprávy ministerstva průmyslu a obchodu v loňském roce české firmy vyvezly do této země vojenský materiál za 28,327 milionu eur (733 milionů korun).

Mezi země, do kterých se z Česka v současnosti nepovoluje vývoz zbraní, podle ministerstva průmyslu patří Sýrie, Bělorusko, Írán, Zimbabwe, Súdán, Jižní Súdán a Severní Korea.

Nejen Chášukdží, ale i Jemen

Vražda novináře Džamála Chášukdžího na saúdském konzulátu v Turecku přitáhla pozornost k charakteru režimu v Rijádu. Zdaleka však nejde o jedinou kontroverzi, která Rijád obestírá.

„Existuje bezpočet důkazů, že Saúdská Arábie páchá v Jemenu válečné zločiny. Česká republika před nimi již nesmí zavírat oči,“ komentuje situaci Peter Tkáč z Nesehnutí.

Berlín vyzval k zastavení dodávek zbraní z EU

Německo již na počátku kauzy vraždy novináře oznámilo, že do objasnění okolností Chášukdžího smrti chce zastavit dovoz zbraní do Saúdské Arábie, a ke stejnému postupu následně vyzvalo i zbylé členy Evropské unie.

Novinář Chášukdží byl naposledy spatřen 2. října, kdy navštívil saúdskoarabský konzulát v Istanbulu, kde si chtěl vyřídit dokumenty kvůli sňatku. Následně zmizel. Muž měl být údajně mučen a nakonec zavražděn. Jeho ostatky se dosud nenašly. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám