Hlavní obsah

Německá ekonomika si podle nového odhadu povede hůř, než se čekalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichovský hospodářský institut Ifo v úterý snížil odhad růstu německé ekonomiky pro příští rok na 3,7 procenta z dříve předpokládaných 5,1 procenta. Letošní růst nadále odhaduje na 2,5 procenta, zatímco odhad růstu pro rok 2023 zvýšil na 2,9 procenta z dříve očekávaných 1,5 procenta.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Institut uvedl, že oživování německé ekonomiky z útlumu způsobeného pandemií covidu-19 brzdí výpadky v dodavatelských řetězcích a čtvrtá vlna koronaviru v zemi.

Ifo předpokládá, že v letošním čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) Německa oproti třetímu kvartálu sníží o půl procenta. V prvním čtvrtletí příštího roku pak čeká stagnaci ekonomiky.

V letošním třetím kvartálu se německý HDP zvýšil o 1,7 procenta, tempo růstu tak zpomalilo ze dvou procent v předchozím čtvrtletí. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Inflace v Německu je nejvýše za 29 let

Ekonomika

Institut Ifo rovněž předpověděl, že celoroční inflace v Německu napřesrok stoupne na 3,3 procenta z letošních 3,1 procenta.

Spotřebitelské ceny tlačí vzhůru zejména problémy v dodavatelských řetězcích a dražší energie. V samotném listopadu se meziroční míra inflace vyšplhala na šest procent, tedy na nejvyšší úroveň od roku 1992.

Slovensko hlásí rekordní inflaci

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám