Hlavní obsah

Německá ekonomika poroste letos rychleji, čeká tamní vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá ekonomika v letošním roce vykáže růst o 0,4 procenta, nikoliv o 0,2 procenta, jak činil dosavadní odhad. Ve středu to při představování jarní prognózy hospodářského vývoje oznámil spolkový ministr hospodářství Robert Habeck.

Foto: Kappeler Michael, ČTK

Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck

Článek

Ministr řekl také, že mírně rychlejší bude i tempo zpomalování inflace, jejíž míra by letos měla činit 5,9 procenta. Doposud se počítalo s šesti procenty. V příštím roce inflace podle aktualizovaných odhadů vlády klesne na 2,7 procenta.

„Ve srovnání s běžnými roky by nebyl výhled růstu ekonomiky o 0,4 procenta samozřejmě vůbec uspokojivý, ale vzhledem k tomu, čeho jsme se ještě v zimě museli obávat, je to významné,“ uvedl Habeck.

„Ukázalo se, že německé hospodářství je přizpůsobivé a odolné tlakům. Postupné zotavování, které jsme viděli v prvním čtvrtletí, nadále pokračuje,“ řekl o důvodech příznivějšího výhledu na letošní rok.

Aktualizovaný výhled počítá i s příznivějším poklesem míry inflace. Zimní odhad vlády vycházel z šesti procent na letošní rok a 2,8 procenta pro rok příští.

Nižší odhad růstu příští rok

Dnešní prognóza naopak snížila odhad hospodářského růstu na příští rok, a to na 1,6 z dosavadních 1,8 procenta.

Habeck na tiskové konferenci novinářům řekl, že Německo v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu čelí mimořádně složitým dopadům a problémům. Uvedl také, že na ekonomiku dopadají i demografické změny německé populace, která stárne.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní mimo jiné závislá řada českých firem. Růst německé ekonomiky loni podle spolkového statistického úřadu zpomalil na 1,8 procenta z předloňských 2,6 procenta. Podle německé centrální banky se ekonomika vrátila v letošním prvním čtvrtletí k růstu, loni v závěrečném kvartálu proti předchozím třem měsícům klesla o 0,4 procenta.

Inflace v Německu v březnu klesla na 7,8 procenta

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám