Hlavní obsah

Německá ekonomika překonala očekávání. Loni vzrostla o 1,9 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v loňském roce i přes dopady ruské invaze na Ukrajinu zvýšil o 1,9 procenta. V pátek to na základě předběžných výsledků oznámila na tiskové konferenci v Berlíně šéfka Spolkového statistického úřadu Ruth Brandová. V roce 2021 ekonomika vzrostla o 2,6 procenta, pro letošní rok vláda i ekonomové počítají s hospodářským poklesem.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Na ilustračním snímku výroba automobilky Porsche u Stuttgartu.

Článek

„Celkovou hospodářskou situaci Německa v roce 2022 poznamenaly následky války na Ukrajině, jako byl extrémní růst cen energií,“ řekla Brandová.

„K tomu se přidaly zhoršené problémy s dodávkami materiálu a s dodavatelskými řetězci, masivní růst cen potravin a také nedostatek kvalifikovaných pracovníků a sice ustupující, ale stále ještě pokračující pandemie covidu,“ dodala.

Loňský výkon ekonomiky překonal očekávání vlády, která loni v říjnu počítala s celoročním růstem HDP o 1,4 procenta. Na letošní rok vláda vychází z hospodářského propadu o 0,4 procenta.

Ekonomický institut Ifo je ale výrazně optimističtější a předpokládá snížení hrubého domácího produktu o 0,1 procenta.

Německo má největší ekonomiku v Evropě a čtvrtou největší na světě. Je zároveň důležitým obchodním partnerem pro mnoho českých firem.

Německu už letošní zimu nedostatek plynu nehrozí, tvrdí tamní svaz

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám