Hlavní obsah

Němci posílí elektrické vedení na východě. Nutí je k tomu české transformátory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo letos investuje 300 miliónů eur (8,3 miliardy korun) do výstavby přenosové soustavy na východě země. Chce se tak vypořádat s problémy kvůli kolísavému výkonu především větrných elektráren. Němečtí provozovatelé sítí se také obávají většího zatížení soustavy, až Česko a Polsko spustí transformátory bránící prudkým přetokům proudu na hranicích.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Reagujeme na rostoucí příliv elektřiny z obnovitelných zdrojů," řekl deníku Freie Presse Adolf Schweer ze společnosti Mitnetz, která spravuje přenosovou soustavu v Sasku, Durynsku, Braniborsku a Sasku-Anhaltsku. Podle něj by peníze měly směřovat do stavby nových vedení vysokého napětí a transformátorů, stejně jako do modernizace techniky, která se využívá nyní.

Němci přitom podle prohlášení provozovatele české přenosové soustavy ČEPS investice do sítí odkládali, i když sousedům působily problémy. Kvůli náporům větrné elektřiny z Baltu a posílání elektřiny z Německa do Rakouska Česku hrozily i lokální blackouty, tedy výpadky proudu. Česko proto muselo investovat vysoké částky do ochrany vlastní přenosové soustavy, včetně budování nových transformátorů za 2,5 miliardy. [celá zpráva]

Chybí infrastruktura pro „zelenou” elektřinu

Němečtí odborníci nyní varovali, že spuštění transformátorů na hranicích s Českem a Polskem bude pro německou přenosovou soustavu problém. Dosud totiž v případě nadměrné výroby v Německu část elektřiny přetéká do sousedních zemí, nová zařízení by ale měla tyto toky zastavit. To bude znamenat větší zátěž pro Německo, kde dosud chybí infrastruktura pro dopravu "zelené" elektřiny ze severu na jih země.

Německo buduje obnovitelné zdroje v rámci svého projektu transformace energetiky. Země chce v budoucnu opustit jadernou energetiku a omezit výrobu proudu z uhlí, nahradit by je měly především větrné a solární elektrárny.

Reklama

Související články

Německá ekonomika roste rychleji, než se čekalo

Německá ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí zrychlila tempo růstu na 0,7 procenta z 0,1 procenta v předešlém kvartálu. V pátečním předběžném odhadu to sdělil...

Výběr článků

Načítám