Hlavní obsah

Někteří dodavatelé energií stopli příjem nových zákazníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Někteří dodavatelé energií zastavili kvůli velkému náporu příjem zákazníků od konkurence, jiní nabídky pro nově příchozí zdražují. Klienty přestala ve čtvrtek dočasně přijímat například společnost MND, podle firmy je cílem zajistit všem stávajícím i novým zákazníkům dlouhodobě udržitelné a stabilní podmínky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jakmile se situace na trhu uklidní, tak naši nabídku samozřejmě obnovíme,“ uvedl ředitel marketingu MND Jan Sýkora.

V posledních dnech evidují největší dodavatelé energií typu ČEZ, PRE, E.ON nebo innogy obrovský zájem od zákazníků některých menších dodavatelů, některé firmy hovoří až o tisících nových poptávek denně. Velkoobchodní ceny elektřiny a plynu v poslední době vystoupaly do rekordní výše, což kromě dopadu na spotřebitele způsobilo problémy také některým dodavatelům.

Růst cen plynu prudce zrychluje, kontrakty zdražily za den o 40 procent

Ekonomika

Energetický regulační úřad v pátek oznámil, že prošetřuje dodavatele energií Bohemia Energy, Europe Easy Energy a Lumius kvůli možnému nefér jednání na trhu. U prvních dvou si zákazníci stěžují na předčasné ukončení fixace ceny a převod na pohyblivé ceny určované burzou. Lumius pak podle úřadu nečekaně ukončuje smlouvy na dodávky plynu především velkým odběratelům.

ČEZ skokově zdražil fixovanou elektřinu pro nové zákazníky

Ekonomika

„Pražská energetika zákazníky neodmítá, nabídka pro nové klienty samozřejmě reflektuje obchodní ceny na trhu, je ale stále daleko výhodnější než produkty, do kterých zákazníky nutí někteří alternativní dodavatelé,“ řekl mluvčí PRE Petr Holubec. Elektřinu pro nové klienty zdražil polostátní ČEZ, zatímco stávající zákazníci firmy mají ceník tříleté fixace 2149 Kč za megawatthodinu bez DPH, zákazníci přecházející nově od jiných dodavatelů budou za megawatthodinu platit 3229 Kč.

„Pro naše stávající zákazníky se nic nemění. Jejich smlouvy, podmínky, včetně fixaci, zůstávají stejné. Cena se nemění. Zároveň ale reagujeme na zvýšenou poptávku ze strany potenciálních zákazníků, kteří nyní opouštějí svoje dodavatele a hledají stabilní alternativu. Pro ty jsme proto připravili nové tarify, které reflektuji fakt, že pro ně musíme zajistit potřebnou kapacitu elektřiny na současném rozkolísaném trhu,“ řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Ceny zemního plynu letos vzrostly už o více než 800 procent

Ekonomika

Mluvčí innogy Pavel Grochál uvedl, že zájem o převod energií k firmě je obrovský, jen ve čtvrtek společnost podle něj uzavřela 1500 nových kontraktů na dodávky energií. „Už několik týdnů říkáme, že ceny plynu i elektřiny jsou neudržitelné. Zatím jsme však k jejich zvýšení v našem ceníku Standard nepřistoupili. Například ceny plynu držíme už více než rok a naposled jsme o pět procent zlevňovali. Ke zvýšení však budeme muset v dohledné době přistoupit. S ohledem právě na dramatickou situaci však nemůžeme definovat konkrétní termín úpravy,“ dodal.

Babiš: Vláda je kvůli zdražování připravena zrušit DPH na energie

Ekonomika

„Ačkoli v současné době naše zákaznická linka pracuje na maximum, je hodně přetížená a nestačíme odbavovat požadavky klientů – a to platí jak o těch stávajících, tak těch potenciálních. Na nové klienty si aktuálně bereme kontakty, abychom se jim mohli ozvat zpět. Klientům se ozýváme postupně, jelikož jsme požadavky zákazníků opravdu zahlceni, trvá to nyní delší dobu než obvykle, bavíme se v řádu minimálně několika pracovních dnů,“ dodal Zdeněk Pošvář z E.ON.

Reklama

Výběr článků

Načítám