Hlavní obsah

Některé firmy požadují zrušení tendru na mýtné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Některé firmy orientující se na satelitní systémy výběru elektronického mýtného, požadují zrušení českého výběrového řízení. Sdružení Toll Sat se v úterý vyjádřilo, že zadání je nevyvážené a zvýhodňuje mikrovlnný systém.

Článek

Podmínky tendru jsou podle zástupců členů Toll Sat nejasné a nemají oporu v legislativě. Systém, který požaduje ČR, podle nich prý nebude schopen zajistit vzájemnou slučitelnost s řešeními jinde v Evropě, jak to požaduje EU od roku 2010.

Podle nedávné plakátové kampaně, která se objevila v Praze, přijde stát v případě zavedení mikrovlnného systému o 33 miliard korun.

Do výběrového řízení vypsaného ministerstvem dopravy se přihlásila čtyři konsorcia, která se podle Toll Satu spíše zaměřují na mikrovlnný systém. Naopak firmy dodávající satelitní technologii svůj boj dopředu vzdaly. [celá zpráva]

Do zmiňovaných konsorcií se sdružilo celkem 18 firem, jejichž nabídky se pohybují od 15 do 33,7 miliardy korun. Za tuto cenu jsou jednotlivá konsorcia ochotna systém vybudovat a provozovat.

Za kolik jsou uchazeči schopni vybudovat systém mýtného (v mld. Kč)
uchazečcena
Ascom Fela + Damov ABD group15
Autostrade17,5
Kapsch PVT22
A-WAY + AŽD Praha33,7

Výběrová komise začne nabídky hodnotit 6. října a do konce měsíce by chtěla vládě doporučit vítěze tendru.

Ministerstvo dopravy chtělo výběr mýtného spustit původně v roce 2006, ale kvůli nedokončené legislativě byl tento termín posunut na rok 2007. Zákon, který má podmínky pro výběr mýtného upravit, leží stále ve Sněmovně.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci udělali první krok k zavedení mýtného

Sněmovnou ve středu prošla prvním čtením novela, která má umožnit vybírání mýtného na českých dálnicích. Týkat se má v první fázi kamiónů nad 12 tun, jejichž...

Mýtné nabízejí Česku nakonec jen čtyři firmy

Do soutěže na dodávku a provoz systému elektronického mýtného v ČR se přihlásily pouze čtyři firmy. Obálky s nabídkami komise otevřela v pondělí. Nejlepší cenu...

Výběr článků

Načítám