Hlavní obsah

Nejvyšší soud vyhověl KKCG Industry, spor o 225 milionů korun za slévárny se znovu otevře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší soud vyhověl společnosti KKCG Industry ve sporu o 225 milionů korun, které z pozice menšinového akcionáře strojírenského podniku Vítkovice, a. s., žádala od členů představenstva. Podle žaloby v roce 2008 při koupi Spojených sléváren v Krnově nepostupovali s péčí řádného hospodáře. Vrchní soud v Olomouci žalobu zamítl, nyní musí rozhodovat znovu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Nejvyšší soud svůj verdikt zpřístupnil na elektronické úřední desce. Vrchní soud podle rozhodnutí chyboval, když neprovedl některé důkazy a dostatečně svůj postup neodůvodnil. Konkrétně šlo o tvrzení, že podnikatelský plán Spojených sléváren a dokument označený jako Investiční příležitost byly antedatovány, tedy opatřeny dřívějším datem.

„Jestliže odvolací soud nezdůvodnil, proč nebyly provedeny dovolatelkou navržené důkazy, které měly tuto námitku prokázat, jde o tzv. opomenutý důkaz,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Soud zamítl žalobu na Světlíka kvůli koupi sléváren v roce 2008

Ekonomika

KKCG žalobu podávala jménem Vítkovic z oprávnění menšinového akcionáře. Mířila původně na čtyři manažery. Krajský soud v Ostravě opakovaně rozhodl, že dva z nich, Jan Světlík s Pavlem Filipčíkem, mají Vítkovicím vrátit 225 milionů korun, protože neprokázali, že jednali s péčí řádného hospodáře. Vrchní soud v Olomouci ale v roce 2017 žalobu zamítl.

Podle názoru KKCG byly slévárny bezcenné a jediným účelem jejich koupě bylo vyvést ze společnosti Vítkovice, a. s., téměř čtvrt miliardy korun. Světlík to od počátku odmítal, už dříve uvedl, že v době nákupu měla firma cenu, kterou za ni Vítkovice zaplatily.

Reklama

Výběr článků

Načítám