Hlavní obsah

Nejvíce uplácejí firmy z Ruska a Číny

Novinky, pit

Ruské a čínské firmy jsou nejvíce náchylné k tomu, aby při podnikání v zahraničí používaly systém úplatků. Ukázal to průzkum mezi 3000 manažery ve 28 zemích světa, který provedla organizace Transparency International (TI).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco Rusko a Čína obsadily nelichotivá poslední dvě místa, na opačném konci žebříčku se nacházejí Nizozemsko a Švýcarsko. Firmy úplatky nasazují v širokém spektru prací, od likvidace odpadků až po stavbu silnic.

Velmi dobře jde systém úplatků použít v rozsáhlých a složitých veřejných zakázkách, zahrnujících množství subdodavatelů, kde je mnohem jednodušší nafouknout náklady a skrýt nepatřičné platby. Jak ukázal průzkum, poměrně málo náchylný k úplatkům se ukázal zemědělský sektor, naopak špatně dopadl těžební průmysl.

„Je to znepokojující, zejména v souvislosti právě s Čínou a Ruskem,“ uvedla TI ve zprávě. Organizace připomíná, že mnohem výš se před těmito dvěma zeměmi umístily velké rozvíjející se ekonomiky typu Indie na 19. místě či Brazílie na 14. pozici.

„Vlády skupiny zemí G20 musí naléhavě řešit cizí úplatkářství,“ uvedla Huguette Labelleová, předsedkyně TI, podle níž je nutné vynaložit více prostředků i úsilí na stíhání a vyšetřování jednotlivých viníků. Speciálně v Rusku spatřuje zvlášť náročný případ.

Žebříček zemí od nejnižší po největší míru korupce, s níž se za hranicemi prosazují jejich firmy
1.Nizozemsko, Švýcarsko
3.Belgie
4.Německo, Japonsko
6.Austrálie, Kanada
8.Singapur, Velká Británie
10.USA
11.Francie, Španělsko
13.Jižní Korea
14.Brazílie
15.Hong Kong, Itálie, Malajsie, Jihoafrická republika
19.Indie, Turecko, Tchaj-wan
22.Saúdská Arábie
23.Argentina, Spojené arabské emiráty
25.Indonésie
26.Mexiko
27.Čína
28.Rusko
Zdroj: TI

Reklama

Výběr článků

Načítám