Hlavní obsah

Nejvíc kompenzací chtějí podnikatelé v turistice

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro čtyři stovky žadatelů požadující dohromady přes 5,6 miliardy korun se obrátily ke konci listopadu na ministerstvo vnitra kvůli jarním protiepidemickým omezením. Nejvyšší požadavky mají podnikatelé v turismu. Resort si kvůli tomu povolal na pomoc externí advokáty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ministerstvo vnitra obdrželo k 27. listopadu celkem 394 žádostí o náhradu škody, respektive o kompenzaci za ztráty vzniklé vládními omezeními v souvislosti s pandemií nemoci covid-19,“ řekla Právu mluvčí resortu Hana Malá. Které konkrétní firmy požadují největší odškodnění, říct odmítla.

Náhradu škody firmy uplatňují podle krizového zákona, na jehož základě stát na jaře omezil podnikání. Dohromady požadují 5,62 miliardy korun.

„Jedná se zejména o nároky právnických osob podnikajících v oblasti cestovního ruchu, dopravy, kultury, ubytování a pohostinství,“ přiblížila Malá. Podle ní zatím nejvyšší požadavek přišel od podnikatelů v cestovních ruchu.

Podnikatelé chtějí za jaro miliardy odškodného

Ekonomika

„Ministerstvo současně eviduje v souvislosti s uplatněnými nároky na náhradu škody tři žalobní návrhy,“ doplnila mluvčí. Počet žádostí o náhradu škody na vnitru během podzimu výrazně narostl. Podnikatelům totiž dobíhá šestiměsíční lhůta na uplatnění nároků. „Lze důvodně předpokládat, že tyto počty nejsou konečné a další žádosti budou průběžně přibývat,“ podotkla Malá.

Navíc 30 milionů za právníky

Právě množstvím žádostí a jejich různorodostí vnitro vysvětluje, proč oslovilo externí právníky. O tom informoval už dříve Deník N. „Ministerstvo vnitra by s ohledem na své kapacitní možnosti nebylo schopno posouzení doručených žádostí řádně zajistit,“ potvrdila Právu mluvčí resortu s tím, že „součástí poskytovaných služeb je také případné zastupování před soudy“.

Ministerstvo se konkrétně domluvilo s advokátními kancelářemi Becker & Poliakoff, s. r. o., Bureš & Bureš, s. r. o., Deloitte Legal, s. r. o., Havel & Partners, s. r. o., JUDr. Daniel Volák a Mgr. Libor Hubáček, MBA. Ministerstvo na tuto zakázku nevypsalo výběrové řízení a využilo výjimky, jež mu umožňuje zákon o zadávání veřejných zakázek.

Schillerová otočila. Souběh kompenzačního bonusu pro OSVČ i výplat podpoří

Domácí

V registru smluv vnitro naposledy zveřejnilo kontrakt na 30 milionů s advokátní kanceláří Deloitte Legal, s. r. o. Jak redakci vysvětlila Malá, zmíněnou částku nedostane pouze jedna právnická firma, ale sumu si rozdělí všechny. Ze smluv vyplývá, že za hodinu advokátní kanceláře inkasují 1573 korun.

Stát se chce náhradám vyhnout

Do budoucna chce však stát vyplácení náhrad omezit. Aktuální znění krizového zákona říká, že stát je „povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními a cvičeními prováděnými podle tohoto zákona“ a „náhrada věcné škody se má poskytovat podle právních předpisů, které platily v době vzniku škody“.

Zakoupené vstupenky poslanci zmrazili na dva roky. Pořadatelé nemusí vracet peníze

Domácí

Vnitro ale představilo novelu, která počítá s tím, že by se hradila pouze skutečná škoda vzniklá při činnosti orgánu provádějícího nařízená krizová opatření nebo cvičení. Ta by se nahrazovala především uvedením v předešlý stav, a až kdyby to nebylo možné, by došlo na náhradu v penězích.

Jak pro Novinky upozornil Zbyšek Kordač z advokátní kanceláře Weinhold Legal, byla by tím do budoucna vyloučena náhrada ušlého zisku.

Reklama

Výběr článků

Načítám