Hlavní obsah

Největší zakázka v české historii. Domácí firmy mají šanci na desítky miliard z dostavby Dukovan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší zakázka v moderní české historii přinese vyšší desítky miliard korun domácím firmám. Na výstavbě nového jaderného bloku v Dukovanech s nimi chtějí spolupracovat všichni tři zájemci, kteří v úterý podali finální nabídky. Cenu projektu odhadují experti až na čtvrt bilionu korun. O zakázku se uchází americký Westinghouse, francouzská EDF a jihokorejská KHNP. Energetická firma ČEZ nyní nabídky vyhodnotí a předá zprávu ke schválení vládě. Detaily nabídek nezveřejnila.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Jaderná elektrárna Dukovany se nachází na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny. Celá elektrárna byla zprovozněna roku 1987, kdy začal fungovat zatím poslední, 4. blok

Článek

„Podíl českých firem na stavbě může být kolem 64 procent, stejně jako je to u našeho probíhajícího projektu Hinkley Point C ve Velké Británii,“ řekla Právu Sarah Illouzová, ředitelka zodpovědná za nabídku EDF.

Čeští dodavatelé se podle ní mohou účastnit stavby všech částí elektrárny, firma je připravena spolupracovat s desítkami místních společností. „Škoda JS, která je partnerem už teď ve Velké Británii, by mohla dodat klíčové vybavení jaderného ostrova, další by mohly být například dodávky pro chladicí věž. Spolupracujeme i s Metrostavem,“ dodala Illouzová.

Podle prezidenta Westinghouse pro Česko a Slovensko Petra Brzeziny by zapojení českého průmyslu mohlo dosáhnout až 70 procent. „Je to výhodné i z hlediska logistiky. Máme podepsaná memoranda s téměř čtyřmi desítkami společností a v rozšiřování naší sítě pokračujeme,“ řekl Právu.

Elektřina z Temelína by domácnostem vystačila na 19 let

Domácí

Obě firmy uvedly, že v případě vítězství v obřím tendru se spolupráce s českými firmami neomezí jen na Dukovany. „Westinghouse má další projekty a české firmy mají možnost připojit se k našim dodavatelům,“ připomněl Brzezina.

Ve stejném duchu se vyjádřil i zástupce pražské kanceláře KHNP Minhwan Chang. Uvedl, že společnost spolu s firmou Škoda Praha vytipovala přes 200 českých podniků a podepsaly kolem 50 memorand o porozumění. „Spolupracujeme také se členy Aliance české energetiky, jako jsou Sigma Group, ZAT, OSC a podobně,“ sdělil Chang Právu. Například turbínový ostrov by měla v případě úspěchu korejské firmy na starost Škoda Power.

Mohly by se podílet i na Temelínu

Firmy by se navíc mohly podílet i na stavbě dalších jaderných bloků v Česku. Současný tendr se týká nejen pátého bloku v Dukovanech, ale pro vítěze zahrnuje opci na výstavbu šestého bloku ve stejné elektrárně a třetího a čtvrtého bloku v Temelíně. Účastníci na ně podali nezávazné nabídky.

Česko má nyní šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva jsou v jihočeském Temelíně, čtyři menší stojí v Dukovanech.

To, že nabídky podali všichni tři účastníci, ocenil prezident republiky Petr Pavel. „Máme aspoň možnost je posoudit a vybrat tu nejlepší,“ řekl.

„Od zahájení tendru v březnu loňského roku jsme viděli pečlivou přípravu od všech uchazečů,“ řekl člen představenstva ČEZ Tomáš Pleskač. Firma bude nyní hodnotit ekonomickou, obchodní i technickou část nabídek.

Způsob je podle podniku nastaven na základě doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Smlouvy s vítězem mají být podepsány v průběhu příštího roku. Stavba nového bloku by měla začít v roce 2029, do zkušebního provozu půjde v roce 2036.

Dostavět zároveň Dukovany i Temelín může být problém

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám