Hlavní obsah

Největší švýcarské bance UBS klesl čtvrtletní zisk o 52 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší švýcarské bance UBS klesl v prvním čtvrtletí zisk o 52 procent zhruba na miliardu dolarů (asi 21,2 miliardy Kč). Finanční ústav se nyní připravuje na převzetí svého menšího rivala Credit Suisse, který se dostal do problémů. UBS si odložila stranou 665 milionů dolarů na soudní spory spojené s rolí banky při prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí. Firma to uvedla ve svém úterním sdělení.

Foto: Gollnow Sebastian, ČTK

Pobočka švýcarské banky UBS ve Frankfurtu

Článek

Patnáct analytiků v anketě UBS odhadovalo zisk v prvním čtvrtletí na 1,7 miliardy dolarů. Výnosy klesly na 8,75 miliardy dolarů z 9,38 miliardy USD před rokem.

UBS coby největší světový správce majetku rovněž vykázal za první tři měsíce roku příliv 42 miliard dolarů od klientů. Jeho vlajková divize správy majetku získala 28 miliard dolarů v čistých nových penězích, z nichž sedm miliard USD přišlo v posledních deseti březnových dnech, tedy po oznámení o převzetí Credit Suisse.

Pro srovnání - klienti Credit Suisse ve čtvrtletí naopak ze své banky vybrali asi 53 miliard dolarů. Na konci března tak UBS spravovala aktiva v celkovém objemu 4,16 bilionu dolarů. Ještě na konci prosince to bylo 3,96 bilionu dolarů.

UBS také varovala, že geopolitické napětí a nedávné obavy o likviditu v bankovním sektoru snižují aktivitu klientů a mohou ovlivnit nové peníze v nadcházejících měsících. Udržet klienty i aktiva bude klíčovým úkolem pro Sergia Ermottiho, který se vrátil do funkce generálního ředitele UBS, aby dohlédl na převzetí Credit Suisse a na restrukturalizaci.

Credit Suisse je druhou největší bankou ve Švýcarsku. V březnu se ale dostala do tak vážných problémů, že začala ohrožovat finanční stabilitu globálního bankovního sektoru. Do věci se proto vložila švýcarská vláda, centrální banka a regulační orgány, které dojednaly záchranu banky tak, že ji za tři miliardy švýcarských franků (více než 71 miliard Kč) převezme její větší domácí rival UBS. Ten získá i ztráty až do výše pěti miliard franků.

Credit Suisse v prvním čtvrtletí zaznamenala rozsáhlý odliv aktiv

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám