Hlavní obsah

Credit Suisse v prvním čtvrtletí zaznamenala rozsáhlý odliv aktiv

Švýcarská banka Credit Suisse, kterou kvůli vážným problémům převezme větší domácí konkurent UBS, vykázala v prvním čtvrtletí díky mimořádným opatřením souvisejícím se záchranným plánem čistý zisk 12,4 miliardy švýcarských franků (zhruba 300 miliard Kč) po ztrátě 1,4 miliardy švýcarských franků před rokem.

Foto: Pierre Albouy, Reuters

Logo Credit Suisse

Článek

Zaznamenala však odliv aktiv v hodnotě přes 61 miliard švýcarských franků. Vyplývá to z její pondělní tiskové zprávy.

Za vysokým čistým ziskem stál kontroverzní odpis dluhopisů banky s nominální hodnotou 15 miliard švýcarských franků, který v souvislosti s plánem na záchranu podniku nařídili švýcarští regulátoři.

Bez zahrnutí mimořádných položek vykázala Credit Suisse hrubou ztrátu 1,3 miliardy švýcarských franků.

Credit Suisse je druhou největší bankou ve Švýcarsku. V březnu se ale dostala do tak vážných problémů, že začala ohrožovat finanční stabilitu globálního bankovního sektoru.

Do věci se proto vložila švýcarská vláda, centrální banka a regulační orgány, které dojednaly záchranu banky tak, že ji převezme její větší domácí rival UBS.

„Credit Suisse zaznamenala výrazný odliv čistých aktiv, zejména ve druhé polovině března. Tento odliv se již zmírnil, ale ještě se nezvrátil,“ uvedla banka ve výsledkové zprávě.

Pondělní výsledková zpráva by mohla být poslední ve 167 let dlouhé historii společnosti Credit Suisse, protože se předpokládá, že konkurent UBS její převzetí brzy dokončí.

Na převzetí Credit Suisse si posvítí švýcarská prokuratura

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám