Hlavní obsah

Největší ruská banka Sberbank měla ve třetím čtvrtletí opět rekordní zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší ruská banka Sberbank vykázala ve třetím čtvrtletí opět rekordní zisk, činil 411,4 miliardy rublů (102 miliard Kč). Těžila z růstu úrokových výnosů a zvýšila objem provozních aktiv. Společnost, která se zotavuje z loňského poklesu zisku způsobeného západními sankcemi za ruskou invazi na Ukrajinu, to ve čtvrtek uvedla ve své výsledkové zprávě. Sberbank měla rekordní zisk už ve druhém čtvrtletí, kdy činil 380,3 miliardy rublů.

Foto: Profimedia.cz

Pobočka Sberbank na Krymu.

Článek

Banka v loňském roce zaznamenala téměř 80procentní pokles zisku.

Rozsáhlé sankce, které Západ zavedl proti Rusku za to, že vyslalo svá vojska na Ukrajinu, se zaměřily na finanční sektor. Bankám zablokovaly přístup ke globálním platebním systémům a omezily velkou část jejich zahraničních aktivit.

Podle generálního ředitele Germana Grefa dobré výsledky za uplynulých devět měsíců a dobrý začátek čtvrtého čtvrtletí umožňují zvýšit prognózu návratnosti kapitálu Sberbank na letošní rok na více než 24 procent.

Čistý úrokový výnos se ve třetím čtvrtletí zvýšil na 667,9 miliardy rublů, zejména proto, že se zlepšily marže a banka zvýšila objem provozních aktiv.

Srovnání s jinými částmi roku Sberbank neposkytla. Ruská centrální banka totiž loni nařídila komerčním bankám omezit zveřejňování informací v souvislosti s vysláním ruských vojsk na Ukrajinu.

Čistá úroková marže Sberbank se ve čtvrtletí zvýšila na šest procent, zejména díky vyšším úrokovým sazbám. Centrální banka od července zvýšila základní úrokovou sazbu o 7,5 procentního bodu, naposledy koncem října na 15 procent.

Ruské banky se podle agentury Reuters ukazují jako odolné a vykazují vyšší výnosy, jak se normalizují jejich náklady na riziko. Přetahují se o obchody se státem, zejména díky rostoucímu rozpočtu na obranu, a bojují o velké firemní účty v zemi.

Kdo je žena, která čaruje s rublem

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám