Hlavní obsah

Největší dopravní letadlo na světě poprvé vzlétlo

Novinky, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SINGAPUR

Největší dopravní letoun na světě Airbus A380 vzlétl v noci na čtvrtek ze singapurského letiště na svůj první komerční let. Mířil do australské Sydney, tam přistál před desátou po sedm a půl hodině. Na palubě bylo podle agentury AP 455 cestujících a kolem 30 členů posádky, včetně čtyř pilotů.

Článek

"Je to fenomenální letadlo," uvedl pro BBC jeden z pasažérů, Laurence Watts.  "Sedím v economy třídě v dolní části letadla. Úplnou novinkou pro ty, kteří nikdy necestovali v business třídě v (Boeingu) 747 a nepodívali se do horního patra, je, že (v Airbusu A380) jsou dvě economy třídy rozdělené na dvou podlažích spojených schody," dodal. 

"Prostor je zde větší, než si kdo může představit. Dívám se z okýnka a po mé pravici vidím křídlo, které vypadá větší, než u běžných letadel," poznamenal.

Přípravy startu stroje, který ukončil téměř 37letou vládu letounu Boeing 747 jako největšího dopravního letadla světa, sledovaly na letišti Changi stovky jeho zaměstnanců i cestujících s kamerami a fotoaparáty.

Přístroj patří letecké společnosti Singapore Airlines.

Letenky v aukci

Dalším z těch, kdo absolvovali inaugurační let Airbusu A380, je Ernest Graaffe.

"Jsem velký fanda do letadel a mám rád všechno kolem nich," řekl agentuře Reuters při čekání na nástup do letadla. "Jsem nadšený z toho, že budu součástí historie."

Graaffe zaplatil 40 000 dolarů za dvě letenky v business třídě. Singapurské aerolinie pojaly první let Airbusu jako charitativní a prodávaly letenky pro všechny tři třídy v internetové aukci. Cestující zaplatili za letenku od 560 do 100 380 dolarů.

Společnost Airbus předala první exemplář svého nového dopravního letounu singapurskému zákazníkovi před deseti dny v Toulouse. Stalo se tak s osmnáctiměsíčním zpožděním kvůli technickým problémům s elektroinstalací, firma ale ujistila zákazníky, že s žádnými dalšími prodlevami při výrobě těchto letadel nepočítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám