Hlavní obsah

Největší chovatel krůt řeší, jak topit ve velkochovu

Jejich traktory s návěsy a nápisy Zastavte vládní agrohazard nebo Konec českých chovů projížděly minulý týden po frekventované silnici mezi Mimoní a Jablonným v Podještědí na Českolipsku. Na problémy, které zemědělcům přinášejí rostoucí ceny energií i takzvaná Společná zemědělská politika, už ale zemědělské družstvo ZOD Brniště z Českolipska upozorňovalo také jinými aktivitami v minulosti.

Foto: Facebook ZOD Brniště, Bez zdroje

Výstražný trojúhelník ZOD Brniště

Článek

Okna administrativní budovy firmy, která je největším chovatelem krůt a zpracovatelem krůtího masa v Česku, mimo jiné už několik měsíců zdobí společné logo protestujících zemědělců – výstražné trojúhelníky s obrázkem krávy položené na lopatkách.

„Ceny elektřiny jsou šílené“

Podle Otto Formana, ředitele ZOD Brniště, je pro zemědělskou firmu vyrovnávání se s vysokými cenami energií hodně složité. „Platí to hlavně pro chov krůt, kde je veškeré vytápění napojené na plyn. A protože jsme na příští rok včas nezafixovali cenu plynu a ceny jsou tak šílené, že se to nevyplatí, tak reálně uvažujeme, že v zimě nenabereme pravidelný každoměsíční zástav malých krůťat, kterým se musí nejvíce topit,“ řekl Právu Forman.

„To rozhodnutí ještě nepadlo, ale reálně může nastat. Připravujeme se, že v lednu, v únoru a v březnu žádná krůťata nenabereme, a bude to znamenat, že naše produkce v příštím roce bude o třetinu menší. Každý měsíc přitom bereme buď deset tisíc krocanů, nebo stejný počet a k nim sedm a půl tisíce krůt,“ doplnil šéf družstva. Brnišťská firma zaplatila za plyn v loňském roce tři miliony korun, letos to už vychází na šest milionů a pro příští rok počítá nejhorší prognóza s cenou 15 milionů korun.

Ztratíme schopnost se uživit, protestují zemědělci po celé zemi. Malí farmáři se nepřipojili

Domácí

ZOD dodává zboží na trh prostřednictvím své zpracovatelské firmy Prominent CZ, která mj. provozuje síť 18 prodejen Krůtí svět. A podle Otto Formana je Prominent letos ve ztrátě, protože se nedaří promítnout zvýšené náklady do ceny potravin stlačované obchodními řetězci. Dvě prodejny, v Ústí nad Labem a v Bělé pod Bezdězem, už Prominent k 1. srpnu uzavřel a jejich zaměstnance propustil.

A to zatím nebyla řeč o Společné zemědělské politice, kvůli níž musí brnišťské družstvo počítat s dalšími omezujícími opatřeními. Až tři procenta orné půdy, celkem 63 hektarů, bude muset vyčlenit jako úhor a nebude na nich mít žádnou produkci a dalších až pět procent bude kvůli enviromentálním a protierozním cílům v určitém omezeném režimu.

„Enviromentální opatření jsou v pořádku, ale zrovna v této době války na Ukrajině, pádivé inflace a šílených cen energií je to vážně hazard s konkurenceschopností našeho zemědělství a mělo by se šlápnout na brzdu. Není zdravé na to právě nyní tlačit. Mělo by se to časově posunout nebo zmírnit, aby ten dopad nebyl tak velký,“ dodal Forman.

Reklama

Výběr článků

Načítám