Hlavní obsah

Největší baterie Česka zajistí elektřinu na den pro 1300 domácností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

V Ostravě-Vítkovicích je nově v provozu největší baterie Česka. Výkon zařízení je 10 megawattů a kapacita 9,45 megawatthodiny, díky čemuž by baterie dokázala zásobovat elektřinou po 24 hodin 1300 domácností.

Největší baterie v ČeskuVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

„Baterie je složena z šesti kontejnerů, které obsahují 1360 přihrádek s bateriemi. A její součástí je zhruba 90 tun lithia,“ popsal generální ředitel ČEZ Energo Martin Václavek.

Primární funkcí obří baterie je ovlivňování frekvence v elektrické síti. „To znamená, když je vysoká spotřeba elektrické energie, tak baterie umí dodat elektřinu do sítě a stabilizovat tak nárůst frekvence. A v opačném případě, kdy jsou velké dodávky z fotovoltaických elektráren, tak baterie zase umí tu energii akumulovat,“ vysvětlil a upozornil, že na výkon 10 megawattů umí baterie takzvaně najet během půl minuty.

Podle Václavka by dokázala baterie, jejíž vybudování stálo více než 200 milionů korun, zásobovat elektřinou 24 hodin 1300 domácností. „Bateriový systém využívá o 30 procent více vnitřního prostoru jednotlivých kontejnerů, tím pádem umožnil do relativně malého prostoru naměstnat 10 megawattů. Návratnost investice je zhruba 10 let,“ doplnil ředitel ČEZ Energo.

Další se chystá na Mělnicku

Bateriové úložiště je součástí energocentra Skupiny ČEZ, kontejnery s jednotlivými bateriovými moduly zabírají v areálu na Výstavní ulici plochu rodinného domu. „Ta baterka je unikátní hlavně svým řešením. Kontejnery jsou osazeny zvenku, tím pádem tam nejsou žádné uličky. Aby se tato varianta mohla použít, tak je tam speciální, kapalinové chlazení s nuceným oběhem. Díky tomu se podařilo navýšit kapacitu baterie zhruba o 20 procent,“ nastínil Aleš Zázvorka, generální ředitel dodavatelské firmy IBG Česko.

Když měl říct, jaký je kromě velikosti rozdíl mezi baterkou v mobilním telefonu a nyní největší baterií v tuzemsku, tak uvedl, že baterka v telefonu je jen hloupá krabička. „Toto už je systém, který má své řízení jak jednotlivých modulů, tak i každého kontejneru, a je napojen do hlavního řídicího systému. Je to už poměrně složitá věc, už to není jen baterie, ale systém. Baterka v telefonu je v podstatě jen jeden článek, stejný jako tady v těch modulech,“ objasnil.

Titul největší baterie v Česku si ale ta vítkovická zřejmě dlouho neužije. Za zhruba tři měsíce by měla být spuštěna do provozu obdobná baterie u Vraňan na Mělnicku. Bude součástí bateriového úložiště a plynové spalovací turbíny. Kapacita tamní baterie má být v porovnání s tou ostravskou zhruba dvojnásobná.

Dotace na fotovoltaiku se zpřísní

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám