Hlavní obsah

Nejrychleji si na sebe vydělají malé byty. Jejich koupě se i v Praze vrátí dříve, než splatíte hypotéku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investice do nemovitostí patří mezi Čechy dlouhodobě k nejpopulárnějším způsobům, jakými zhodnocují své peníze. V době klesajících úrokových sazeb hypoték navíc jejich atraktivita dál poroste. V Česku se nyní dá najít hned několik lokalit, kde se peníze vložené do koupě bytu vrátí i za méně než patnáct let.

Foto: Novinky

Malé byty se jejich majitelům zaplatí z nájmu v průměru za 21 let, v Praze za 25. Ilustrační foto

Článek

Nejrychleji se byty zaplatí lidem, kteří si je koupí v okrese Most. U nejčastějších velikostí mezi 20 až 99 metry čtverečními vychází kvůli nižším cenám nemovitostí jako finančně nejvýhodnější lokalita. Návratnost se zde pohybuje mezi 11 a 12 lety.

Pro nákup větších bytů je zase vhodné zamířit do Moravskoslezského kraje. Například na Karvinsku se nákup bytu s rozměry přesahujícími 120 metrů čtverečních vrátí už za deset let.

Vyplývá to z dat investiční kalkulačky portálu Sreality. Ta porovnává města čistě podle průměrných cen a nájmů v dané lokalitě. Návratnost vychází nejlépe u nejmenších bytů s rozměry mezi 20 až 39 metry čtverečními. Jejich majitelům se peníze vrátí napříč Českem v průměru za 21,4 roku. I v drahé Praze to trvá „jen“ 25 let, tedy zhruba stejnou nebo o něco kratší dobu, než na kterou si Češi nejčastěji berou hypotéky. Větší byty se ale v metropoli zaplatí z nájmů i za 30 a více let.

Vhodnost investice samozřejmě záleží i na dalších parametrech, například stavu daného bytu nebo možnosti sehnat spolehlivé nájemníky.

„Stejně tak je důležité zamyslet se nad potenciálem samotné oblasti a jejího budoucího rozvoje. V našem nástroji je také třeba brát v potaz počet inzerátů v analýze. Obecně čím vyšší je jejich počet, tím lépe,“ řekla Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Nejrychlejší návratnost bytů v okresech
Velikost bytu (v m2)OkresDoba návratnosti (v letech)Délka inzerce
20-39Most1173
40-59Most1264
60-79Most1273
80-99Most1130
100-119Bruntál14165
120+Karviná1076

Proto je mezi investory oblíbená Praha, kde se byt pronajme v průměru za zhruba 40 dnů. Pro srovnání, ve zmíněném Mostě to trvá 60 až 70 dnů.

„Zajímavé nabídky mohou mizet rychleji, a naopak byty s nadsazenou cenou nebo se špatnými dispozicemi pomaleji,“ uvedla Hana Kontriš, manažerka oborových služeb Seznam.cz. Pro porovnání, ve zmíněném Mostě se byty pronajmou v průměru nejčastěji za 60 až 70 dní.

Nájmy už zase zdražují

Atraktivita investic do nemovitostí poroste s tím, jak banky budou nadále snižovat úrokové sazby. Více lidí dosáhne na hypotéky, jejichž splátky se stanou výhodnější než měsíční nájemné. To v prvním čtvrtletí letošního roku začalo po menší pauze opět zdražovat. Ukazují to data poradenské společnosti Deloitte.

Průměrná výše nájemného v krajských městech (1. čtvrtletí 2024, v Kč/m2)
Praha400
Brno329
Zlín272
Olomouc267
Pardubice265
Hradec Králové262
Plzeň254
České Budějovice247
Jihlava244
Liberec239
Karlovy Vary215
Ostrava213
Ústí nad Labem194
Zdroj: Deloitte Rent Index

Průměrná výše nájmu v Česku stoupla v porovnání s předchozím čtvrtletím o procento na 295 korun za metr čtvereční. Standardní 70metrový byt tak stojí 20 650 korun měsíčně. V Praze nájemní bydlení podražilo dokonce o 1,5 procenta a dosáhlo hranice 400 korun za metr čtvereční.

„Potvrdil se tak náš odhad. Mírná korekce na konci loňského roku byla jen krátkodobým jevem, nájmy opět rostou a myslím si, že v příštích měsících to nebude jinak. Očekávám však, že nepůjde o nic dramatického a bude se jednat spíše o mírný růst,“ sdělil Petr Hána, ředitel oddělení nemovitostí a stavebnictví v Deloitte.

Nejvyšší růst zaznamenaly nájmy v Olomouci, kde zdražily o 4,3 procenta na 267 korun za metr. Naopak nejvíce zlevnily byty v Karlových Varech, kde průměrné nájemné kleslo o 1,8 procenta na 215 korun za metr.

Banky poskytly loni hypotéky za 150 miliard Kč, meziročně o čtvrtinu méně

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám