Hlavní obsah

Nejrychleji se prodávají nemovitosti v Praze a Ústeckém kraji

Novinky, tov

Prodat byt trvá v Česku v průměru tři měsíce, dům či chalupu pět měsíců. Nejrychleji se nemovitosti prodávají v Praze a Ústeckém kraji, naopak nejdéle na kupce čekají na Karlovarsku, Zlínsku a Plzeňsku. Nejrychleji jdou na odbyt malé byty, vyplývá z aktuálních statistik serveru Sreality.cz.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kolik dní trvá v průměru prodat rodinný dům?

Článek

Zatímco v hlavním městě prodej bytu 1+1 trvá v průměru jen dva měsíce, na Plzeňsku dvakrát tak dlouho. Rekordních téměř devět měsíců trvá v průměru prodej bytu 4+1 ve Zlínském kraji.

Firma statistiku zpracovala z dat za loňský listopad a prosinec, kdy se prodalo přes 17 tisíc nemovitostí inzerovaných na jejím serveru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ústí překvapilo

„Překvapivý je výsledek u Ústeckého kraje, který patří k regionům s nejvyšší nezaměstnaností v Česku, a předpokládali bychom zde tedy nižší aktivitu trhu. Naopak Plzeňský region má po hlavním městě druhou nejnižší nezaměstnanost, a přitom zde prodej nemovitosti trvá velmi dlouho,“ uvedl na tiskové konferenci manažer Sreality.cz Michal Zadák.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak dlouho trvá prodat byt (2+1/2+kk)

Vůbec nejrychleji se z nemovitostí prodávají byty. Podle celorepublikového průměru se prodají za tři měsíce. Nejrychleji najdou kupce v Praze a také v Pardubickém, Olomouckém, Královéhradeckém a Ústeckém kraji. Lépe se podle statistik realitního serveru prodávají menší a levnější byty. Jednopokojové byty se prodají průměrně za 86 dnů, naopak pětipokojové čekají na nového majitele 121 dnů.

Pozemky se prodávají pomaleji

Mezi domy se nejrychleji prodávají vily, průměrně za 100 dnů. Rodinné domy či chaty získají nového majitele za 142 dnů a chalupy za pět měsíců. Nejdéle, šest měsíců, jsou na prodej zemědělské usedlosti.

Nejvíce domů se přes server Sreality.cz prodalo v posledních dvou měsících loňského roku ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Vily se prodávají hlavně v Praze a Středočeském kraji.

Situace u pozemků napovídá, že doba, kdy všichni, jejichž snem byl rodinným dům, stavěli, je pryč. Průměrná doba prodeje stavebního pozemku je sedm měsíců, a určitě se tedy neprodávají „jako housky na krámě“.

„Obecně platí, že prodat pozemek trvá déle než rodinný dům. Jsou ale kraje, kde toto pravidlo, obzvláště u pozemků určených pro výstavbu bydlení, neplatí. Například v Ústeckém kraji trvá prodej pozemku na bydlení v průměru o měsíc a v Karlovarském kraji o 70 dní méně než prodej rodinného domu,“ dodal Zadák.

Prodává se i vinný sklep či hrobka

Průměrná cena bytu 1+1 je v Česku 1,11 miliónu korun, u 2+1 1,67 miliónu korun a 3+1 2,3 miliónu korun. Rodinný dům přijde v průměru na 3,3 miliónu. Průměrná chata se prodává za 2,11, chalupa za 2,12 miliónu, pole za půl miliónu a zahrada za 300 tisíc.

Mezi nabízenými nemovitostmi jsou i kuriozity jako vinný sklep nebo rodinná hrobka. Nejlevnější rodinný dům v nabídce serveru je za 20 tisíc korun (v obci Dobré Pole v okresu Břeclav a rozloze tři sta metrů čtverečních) a byt v Litvínově (2+kk) za 50 tisíc.

Naopak nejdražší v nabídce je moderní funkcionalistická vila na Ořechu v Praze. Luxusní objekt se dvěma bazény a saunou se prodává za 111 miliónů korun. Nejdražší v současnosti nabízený byt je na Rašínově nábřeží v Praze. Byt 3+1 o rozloze 245 metrů čtverečních je v nabídce za 83,3 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám