Hlavní obsah

Nejdelší český panelák je přirovnáván k Titaniku, vešla by se do něj celá vesnice

Panelové domy, kterým se hanlivě přezdívá „králíkárny“, dodnes patří k nejviditelnějším dědictvím socialismu u nás. I mezi nimi ale najdeme zajímavé kuriozity. Ten nejdelší v Česku se nachází na pražském sídlišti v Bohnicích a s více než šesti sty byty by se dovnitř vešla i menší vesnice. Interiéry budovy, která je se svou délkou přes 330 metrů často přirovnávána k Titaniku, jsme prozkoumali s kamerou Novinek. Podívejte se na video.

Nejdelší český panelák v Česku najdeme v Bohnicích. Svou délkou je často přirovnáván k TitanikuVideo: Novinky

 
Článek

Nejdelší panelák, který je součástí sídliště Bohnice, se nachází v ulici Zelenohorská. Dohromady má 612 bytových jednotek a vstup do něj umožňuje 18 vchodů. Žije v něm asi 1300 lidí.

„Na délku měří více než 330 metrů. Je to taková malá vesnice poskládaná do jednoho domu,“ směje se předseda výboru SVJ Zelenohorská Petr Absolon. Dodává, že členové společenství se kvůli velkému počtu musejí scházet v divadelním sále, což bývá někdy náročné uskutečnit. Na důležitých rozhodnutích se ale podle jeho slov vždy shodli.

Foto: Novinky

Dohromady má nejdelší panelový dům 18 vchodů a 612 bytů.

„Vzhledem k velikosti domu se například zálohy na vodu nebo teplo pohybují až ve statisícových nebo milionových částkách za měsíc,“ říká Petr Absolon, podle něhož jsou Bohnice obecně klidnou čtvrtí se spoustou zeleně. Součástí domu je i 18 nebytových prostorů, ve kterých se nachází kadeřnictví nebo řemeslníci.

Panelový dům, který byl spolu s celým sídlištěm Bohnice vystavěn v první polovině 70. let podle návrhu architekta Václava Havránka, byl původně projektován pro státní zaměstnance.

Foto: Novinky

Společně s celým sídlištěm Bohnice vznikal v první polovině 70. let.

„Jednalo se o policisty, hasiče, vojáky, ale také například zaměstnance a sportovce Dukly Praha. Ti lidé zde bydlí dodnes, i když dnes je to samozřejmě více promíchané,“ přiblížil místostarosta Prahy 8 Jiří Vítek.

Obyčejný panelák? Omyl! Rychle vás přesvědčí, že i výškový dům lze navrhnout s vkusem

Tipy a trendy

Dům prošel v letech 2016–17 rekonstrukcí za 80 milionů korun a dodnes spolu s celým sídlištěm patří k žádaným lokalitám v Praze.

„Na Bohnicích je zajímavé, že je to taková láska na druhý pohled. Když tam zavítáte podruhé, tak zjistíte, že tam máte všechno. Máte tam hřiště, obchody, školy, školky, tato sídliště se vůbec nepotýkají s problémem s nedostatkem dětí ve školkách,“ doplnil k sídlišti Vítek s tím, že právě tato atraktivita v posledních letech žene ceny zdejších nemovitostí rychle nahoru.

Foto: Novinky

Svou délkou je panelák často přirovnáván k Titaniku.

Výstavba paneláků v Československu začala ve 40. letech minulého století. Vůbec první byly postaveny ve Zlíně díky Baťovým závodům a měly sloužit jako rodinné domky. Někdejší Gottwaldov drží ještě jedno prvenství, byl v něm postaven první dům z panelů, který pojímal až čtyři patra.

Opravený panelový byt bývá lepší než nový u dálnice a pole

Finance

V Praze se titulem nejstaršího panelového domu honosí třípodlažní dům v Ďáblicích, který byl postaven v roce 1955.

Tím nejvyšším nejen v Praze, ale v celé zemi, je pak jedna z věží ubytovny Kupa, které se také přezdívá pražská dvojčata. Vyšší z věží, které se nacházejí na Jižním Městě, měří 81 metrů a má 23 podlaží. S druhou budovou, která má pater 19, je spojen mostním přechodem. Zároveň je to také nejvyšší místo v Praze, měřeno součtem nadmořské výšky a výšky budovy.

Foto: Miloš Ruml, ČTK

Nejvyšší panelový dům v ČR tvoří dvě výškové budovy z roku 1980 u stanice metra Háje v Praze 4 na sídlišti Jižní Město.

Reklama

Výběr článků

Načítám