Hlavní obsah

Nejbohatším člověkem světa se stal díky černému pátku zakladatel Amazonu Jeff Bezos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky černému pátku se majetek zakladatele internetového obchodu Amazon Jeffa Bezose poprvé přehoupl přes 100 miliard dolarů (2,16 biliónu korun). Na místě nejbohatšího muže světa tak vystřídal zakladatele Microsoftu Billa Gatese.

Foto: Mike Segar, Reuters

Šéf Amazonu Jeff Bezos

Článek

V pátek Bezosův majetek dosáhl díky posílení akcií Amazonu hodnoty 100,3 miliardy dolarů, v pondělí se podle agentury Bloomberg drží blízko stovky miliard.

Dvanácticiferné hodnoty majetku v dolarech předtím naposledy dosáhl v roce 1999 Gates.

Černý pátek přinesl Bezosovi téměř 2,4 miliardy dolarů. Akcie Amazonu, kterých Bezos vlastní zhruba 17 procent, stouply za den o 2,5 procenta. Za dosavadní část letošního roku akcie Amazonu zpevnily o 58 procent a díky tomu do majetku jeho zakladatele přibylo 34 miliard dolarů.

Nejbohatší lidé světa
majetek (v mld. USD)zeměobor
1. Jeff Bezos100USAtechnologie
2. Bill Gates89,1USAtechnologie
3. Warren Buffett78,7USAinvestice
4. Amancio Ortega75,9Španělskomóda
5. Mark Zuckerberg75,3USAtechnologie
6. Carlos Slim63,7Mexikotelekomunikace
7. Bernard Arnault62,4Franciemóda aj.
8. Larry Ellison54,3USAtechnologie
9. Larry Page52,2USAtechnologie
10. Sergey Brin50,8USAtechnologie
Zdroj: Bloomberg Billionaires Index, k 27.11

Na začátku letošního roku byl přitom Bezos až čtvrtým nejbohatším člověkem světa. Na prvním místě stanul poprvé už v červenci, kdy na tomto postu na krátko vystřídal Billa Gatese. [celá zpráva]

Hodnotu Gatesova majetku odhaduje časopis Forbes i agentura Bloomberg na 89,1 miliard dolarů.

Je však otázkou, jak Bezos se svým bohatstvím naloží. Na rozdíl světových boháčů číslo dvě a tři, Billa Gatese a Warrena Buffetta (78,9 miliardy dolarů), byl Bezos k charitě zatím poměrně skoupý. Jak uvedla agentura Bloomberg, Bezos s dobročinností teprve začíná. Po nápadech, jak by lidem mohl pomoct, se v červnu sháněl na Twitteru.

Amazon je největším internetovým obchodem na světě. Firma zahájila internetový prodej v roce 1995 a zpočátku nabízela především knihy. Na burzu vstoupila v roce 1997 s cenou 18 dolarů za akcii. V současnosti cena jejích akcií přesahuje 1000 dolarů. V Česku Amazon provozuje distribuční centrum ve středočeské Dobrovízi.

Kromě Amazonu založil Bezos v roce 2000 také společnost Blue Origin, která vyvíjí technologie pro komerční lety do vesmíru. V roce 2012 koupil americký list The Washington Post.

Reklama

Související články

Amazon.de zahájil prodej v češtině

Největší internetový obchod světa v úterý spustil svoji německou sekci Amazon.de v češtině. Podle společnosti jsou tak v češtině dostupné milióny přeložených...

Výběr článků

Načítám