Hlavní obsah

Nejbohatším Britem je Ind, druhým je Rus

DPA, aš, Novinky, Sunday Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Londýn je finanční metropolí, kterou si vybírají k životu zahraniční miliardáři. Potvrzuje to i přehled tisíce nejbohatších Britů, který zveřejnil List Sudnay Times. Na první místě je indický ocelářský magnát Lakšmí Mittal, druhý je ruský oligarcha, majitel týmu Chelsea Roman Abramovič.

Foto: Archiv, Právo

Lakší Mittal

Článek

V tisícovce nejbohatších Bitů je celkem 75 cizinců, v první pětici je jen jediný Brit, vévoda z Westminsteru Gerald Grosvenor, jenž skončil třetí. V první dvacítce je 14 cizinců. Ze 75 lidí, jejichž majetek se počítá v miliardách, je čtyřicet cizinců, kromě Indů a Rusů, ještě Skandinávci, Němci a Izraelci.

Tisícovka multimilionářů vlastní dohromady jmění ve výši 412,8 miliard liber (13,2 biliónu korun), což je historický rekord.

Lakšmí Mittal, který vlastní i ocelárny na Ostravsku včetně bývalé Nové huti, má jmění ve výši 27,7 miliard liber (886 miliard korun) , což je o osm miliard více než před rokem. Ropný magnát Abramovič disponuje majetkem ve výši 11,7 miliard liber (374 miliard korun) .

Podle sestavovatele žebříčku Philipa Beresforta je celkový nárůst bohatství dán jediným faktorem - "počtem cizích boháčů, kteří si udělali z Londýna svůj domov a základnu pro své operace".

Beresfort také zmínil paradox, že během jedenácti let vlády labouristů prudce vrostl počet superboháčů, kteří se do té doby v britské historii objevovali velmi vzácně.

Královna dávno není nejbohatší

Britská královna Alžběta s 320 milióny liber je na 246. místě, i když při prvním zveřejnění seznamu nejbohatších Britů v roce 1989 byla na prvním místě. Jenže od té doby přišla o královskou sbírku umění, jež nyní patří národu.

Deset nejbohatších Britů
Jméno (země původu)majetek v miliardách liber
Lakšmí Mittal (Indie)27,7
Roman Abramovič (Rusko)11,7
Vévoda z Westminsteru (V. Británie)7
Sri a Gopi Hindujové (Indie)6,2
Ališer Usmanov (Rusko)5,73
Ernesto a Kirsty Bertarelli (Itálie)5,6
Hans Rausing (Švédsko)5,4
John Fredriksen (Norsko)4,65
Sir Philip Green (V. Británie)4,33
David a Simon Reuben (Indie)4,3

Mnozí z boháčů ale doplatili na nedávné otřesy na hypotéčním trhu. Sir Philip Green se svou ženou loni přišel o deset procent jmění, nyní má majetek ve výši 4,33 miliónů liber. Dobrodruh Richard Branson, který vlastní leteckou společnost a podniká i v oblasti mobilní komunikace a internetu přišel o 400 miliónů na 2,7 miliardy liber, což znamenalo propad z 11 místa na dvacáté.

Reklama

Výběr článků

Načítám