Hlavní obsah

"Ne" v referendu by otřáslo korunou

Novinky, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Souhlas se vstupem do Evropské unie (EU) očekávají domácí finanční trhy od nadcházejícího referenda. Opačný výsledek by podle expertů znamenal šokující úder české koruně i akciím.

Foto: Dana Ehlová

Libor Laža s "Řádem vážky zlaté"

Článek

"Očekáváme, že v takovém případě by koruna prudce oslabila. Investoři by v panice rychle opouštěli trh a prodávali koruny. Kurs by se tak mohl propadnout až ke 32,50 CZK/EUR. Důvodem tohoto oslabení by byl strach z odlivu investic. Mnozí investoři totiž v minulosti přišli do Česka s vidinou, že se země jednou stane členem EU," řekl Právu analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Podle něj by někteří investoři uvažovali o tom, že své aktivity raději přesunou do jiné kandidátské země, která jim rovněž přinese levnou pracovní sílu, ale zároveň i jednotný evropský trh.

"Kromě toho by zde byly obavy ze zpomalení přílivu nových investic. Trh by tyto obavy v prvních hodinách po zveřejnění nejspíš nadhodnotil, a kurz by proto později mírně korigoval. Devizové trhy mají totiž tendenci reagovat na nečekané zprávy přehnaně," soudí Pikora.

Okamžitá reakce

"Souhlasím s názorem, že akciový, dluhopisový i měnový trh je po pozitivních slovenských a polských referendech připraven reflektovat pouze kladný výsledek našeho hlasování," řekl ČTK Radek Létal z ACE Global Finance.

Reakce finančních trhů na neúspěch referenda by byla podle obchodníků okamžitá, zejména v zahraničí. "Pro finanční trhy by to byl šok, takže první reakce by byla negativní a prudká - oslabení koruny, akciového i dluhopisového trhu," tvrdí také ředitel Conseq Finance Jan Vedral.

Podle ČTK by se případná převaha ne v plebiscitu zřejmě nejvíce dotkla koruny a akcií. Zahraniční investoři totiž s korunou obchodují s klíčovým předpokladem vstupu České republiky do EU. Akcie zase zahraniční kupci letos vyhnali ke tříletému rekordu. "Nejsilnější reakci bych očekával na kursu koruny," mínil Jan Schiesser z Atlantik finanční trhy. "Nejhůře by byl pravděpodobně zasažen akciový trh," soudí Vedral.

Výběr článků

Načítám