Hlavní obsah

Ženy v britských firmách berou často méně než muži. Nejde o diskriminaci, říká analytička

Novinky, bož

Muži v britských společnostech Landbrokes, Easyjet a Virgin Money v průměru dostávají o více než 15 procent vyšší odměny než jejich kolegyně. Vyplynulo to ze statistik, které společnosti musely zveřejnit kvůli nové legislativě. Podle Kate Andrewsové z londýnského Institutu pro ekonomické záležitosti za rozdílem nestojí diskriminace, ale vyšší zastoupení žen na hůře placených pozicích.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Jeden z nejvyšších rozdílů mezi pohlavími vykázaly aerolinie Easyjet.

Článek

U aerolinií Easyjet činí rozdíl mezi průměrnou mzdou mužů a žen 52 procent ve prospěch mužů. U společnosti Virgin Money to je 33 procent a u Landbrokes 15 procent.

Statistiky rozpoutaly bouřlivé diskuse. Například velšská labouristická poslankyně Carolyn Harrisová označila výsledky za „nemorální”.

U Easyjet tvoří ženy 69 procent palubního personálu

Kate Andrewsová z londýnského Institutu pro ekonomické záležitosti naopak upozorňuje, že za překvapivě vysokými rozdíly stojí různé zastoupení pohlaví na jednotlivých pozicích. „Pokud vůbec, tak Easyjet mírně diskriminuje ve prospěch žen, pokud jde o zaměstnávání pilotů,“ uvedla.

„Ale nesmyslná metrika je nutí zveřejnit 52procentní mzdovou nerovnost, protože 69 procent palubního personálu tvoří ženy, což jejich mzdový průměr táhne dolů,“ vysvětlila Andrewsová. Naopak mezi piloty, kteří jsou placeni nejlépe, převažují muži.

Nepříznivé statistiky mohou vyvolat skutečnou diskriminaci

Firma Landbrokes uvedla, že rozdíl v průměrné mzdě tkví ve větším zastoupení mužů v seniorních pozicích. Společnost Virgin Money podle BBC zase uvedla, že si je jista, že muži a ženy dostávají za stejnou práci stejné peníze.

Povinné zveřejňování průměrné mzdy podle pohlaví má podle Andrewsové za cíl „démonizovat zaměstnavatele hluboce zavádějícími čísly“.

Navíc podle ní existuje nebezpečí, že tlak na zaměstnavatele může vést ke skutečné diskriminaci. „Pokud budou zaměstnavatelé trestáni za to, že zaměstnávají hodně žen na pozicích, na které se samy hlásí, stimul bude zaměstnávat méně žen,“ zdůraznila analytička.

Nová legislativa v platnosti od března 2017

Podle Andrewsové navíc jednostranné statistiky ženám ztíží vyjednat si cokoliv jiného než zvýšení platu, například flexibilnější pracovní dobu, zkrácení úvazku či práci z domova. Před vyšším ohodnocením dávají podle ní ženy přednost právě výše zmíněným věcem.

Povinnost pro podniky s 250 a více zaměstnanci zveřejňovat rozdíl mezi průměrným ohodnocením ženských a mužských pracovníků britská vláda prosadila na začátku roku 2017, v platnost vešla legislativa na konci března téhož roku.

Rozdíl v průměrném platu/průměrné mzdě mezi pohlavími
Firma, podnik, instituceRozdílVe prospěch
Policejní sbor v Cambridgeshire12,9 %žen
Unilever UK Ltd.8,8 %žen
Evans Cycles0 %-
Britské muzeum0,9 %mužů
Ministerstvo pro místní správu5,9 %mužů
Rolls-Royce6,3 %mužů
BBC10,7 %mužů
Landbrokes Coral Group plc.15 %mužů
Virgin Money32,5 %mužů
Easyjet51,7 %mužů
Zdroj: BBC News

Reklama

Výběr článků

Načítám