Hlavní obsah

Návrat domů. Textilka Pegas Nonwovens přestěhuje sídlo z Lucemburska do Česka

Výrobce netkaných textilií pro stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví Pegas Nonwovens bude sídlit v Česku. Přesun z Lucemburska v pondělí schválila mimořádná valná hromada. Změní se také státní příslušnost firmy, jejíž roční obrat dosahuje téměř šesti miliard korun, řekl mluvčí firmy Jan Židek.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Výroba netkaných textilií ve výrobním závodě Znojmo-Přímětice společnosti Pegas Nonwovens na archivním snímku.

Článek

„Je to takový návrat domů. Jsme česká společnost, obchodovaná na pražské burze, tak není důvod být regulovaní lucemburským regulátorem,“ řekl Novinkám mluvčí textilky.

Daně z firemních příjmů a srážkovou daň z případných dividend by firma nově místo v Lucembursku měla odvádět v Česku. Podle mluvčího byly hlavním důvodem spíše regulatorní důvody a snaha zjednodušit strukturu firmy. Zmínil také vysoké náklady za právní a účetní služby v Lucembursku. Akcie firmy se vedle Prahy dříve obchodovaly i ve Varšavě, z polské burzy je ale firma letos stáhla.

Naplňuje se tak záměr, který avizoval nový vlastník, investiční fond R2G Rohan Czech. Fond nyní drží téměř 90 procent akcií firmy. Do října akcie vlastnila řada minoritních akcionářů a zhruba čtvrtinový balík měl maltský fond. Noví vlastníci předpokládají další rozvoj jak cestou organického růstu, tak cestou akvizic. Chtějí pozastavit výplatu dividend.

Továrny v Česku i Egyptě

Firma nemá v Lucembursku žádný výrobní závod, takže přesun se bude týkat jen menšího počtu administrativních pracovníků.

V Česku má podnik závody ve Znojmě a v Bučovicích. Vyrábí například dětské pěny, potahy na matrace a speciální tkaniny pro zemědělství, stavebnictví či zdravotnictví. Český management řídí také továrnu v Egyptě a připravuje stavbu továrny v Jihoafrické republice.

Pegas patří k předním evropským výrobcům a získává i další trhy na Blízkém východě a v Africe. Zaměstnává 570 lidí. V prvních třech čtvrtletích letošního roku rostly meziročně výnosy o 6,1 procenta na 167,4 miliónu eur (asi 4,29 miliardy korun). Čistý zisk naopak klesl o 60 procent na 5,2 miliónu eur (133 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám