Hlavní obsah

Nařízení vlády zvedající mzdy řidičů autobusů se měnit nebude, otočil Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nařízení Sobotkovy vlády zvedající minimální mzdy řidičů linkových autobusů se měnit nebude, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Peníze na mzdy podle něj zajistí kraje, napsal premiér na Twitteru. Ve čtvrtek přitom řekl, že chce nařízení zrušit. Zvýšení minimální mzdy řidičů si letos vyžádá částku ve výši 420 miliónů korun.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Na ilustračním snímku nádraží v Kladně

Článek

„Právě jsme s šéfkou Asociace krajů Janou Vildumetzovou a šéfem Odborového svazu dopravy Lubošem Pomajbíkem domluvili, že peníze na řidiče zabezpečí kraje," uvedl Babiš. Dodal, že vláda bude hledat peníze na opravy silnic 2. a 3. tříd.

Ve čtvrtek přitom předseda vlády po jednání s hejtmany mluvil o tom, že chce vládní nařízení zrušit. Považuje totiž za nesmyslné, aby premiér určoval mzdy řidičů soukromých přepravců. Vládní krok označil za předvolební akci svého předchůdce. [celá zpráva]

Nápad vzápětí kritizovala opozice a odboráři. Podle nich by hrozilo, že autobusy nebude mít kdo řídit a musely by se omezovat spoje. Česká ekonomika se v posledních letech potýká s nedostatkem řidičů nejen autobusů a tramvají, ale i v kamiónové přepravě.

„Není pravda, že chce vláda brát peníze řidičům. Nechce. Debata byla o tom, kdo to zaplatí,” upřesnil Babiš. Minule šly peníze ze státního rozpočtu, pro letošek ale s tímto nákladem nepočítá. Proto mají jít peníze od krajů.

Jde o víc než 400 miliónů

Za důležité považuje, aby přepravci peníze od krajů skutečně dali řidičům, což podle něj musí kontrolovat inspektorát práce. „A nařízení vlády se měnit nebude. Budeme ale společně hledat způsoby, jak profesi řidiče lépe oceňovat," dodal premiér.

Náměstek jihočeské hejtmanky Josef Knot (TOP 09) v reakci na Babišovo vyjádření uvedl, že ho považuje za „populismus non plus ultra" a je nefér vůči krajům.

„Pokud Andrej Babiš kritizoval bývalého premiéra Sobotku (ČSSD) za populismus, tak tento krok je populismus non plus ultra," řekl v pátek Knot. Podle něj se předseda vlády takto nemá chovat. „Pan Babiš by si měl uvědomit, že ve funkci premiéra nemůže svá prohlášení ze dne na den měnit," dodal.

„Navýšení mezd pro řidiče představuje na jihu Čech částku v řádech desítek miliónů korun. A nevíme, kde tyto peníze máme vzít. Budeme požadovat po vládě, aby nám částku nějak kompenzovala," prohlásil Knot.

Zvýšení minimální mzdy řidičů si letos vyžádá 420 miliónů korun. Peníze by podle Vildumetzové měl poslat krajům stát formou dotace na opravy silnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám