Hlavní obsah

Babiš chce zrušit nařízení, které zvýšilo mzdy autobusáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce zrušit nařízení, kterým vláda k začátku roku 2017 zvýšila minimální mzdy řidičů linkových autobusů. Uvedl to po čtvrtečním jednání kabinetu s Asociací krajů. Zvyšování mezd bylo podle něj akcí bývalého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) před krajskými volbami a hnutí ANO v koaličním kabinetu hlasovalo proti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Chci to zrušit, protože je to nesmysl, kritizoval Babiš navýšení minimálních mezd autobusáků.

Článek

Vláda v roce 2016 rozhodla, že od následujícího ledna stoupnou minimální mzdy řidičů autobusů zhruba o třetinu ze 71,60 koruny na hodinu na 98,10 koruny. Zvýšily se i další příplatky. Kraje objednávají veřejnou dopravu a potřebné linky dotují.

Požadavek krajů na kompenzace za zvýšení mezd, které nařídila vláda, se postupně snižoval. V červenci pak vláda schválila příspěvek zhruba 394 miliónů prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

„Chci to zrušit, protože je to nesmysl. Byla to jen akce pana premiéra před krajskými volbami, kdy se chtěl zalíbit a myslel si, že získá hlasy v krajských volbách. Aby premiér určoval mzdy řidičů soukromých přepravců, to je nesmysl,” kritizoval nařízení nový premiér Babiš.

Šéfka Asociace krajů Jana Vildumetzová uvedla, že navýšení mezd řidičů bylo nesystémové a nešťastné. „Krajům to způsobilo nejen problémy finanční, ale i legislativní. Zásah do rozpočtu v roce 2017 byl 840 miliónů korun, které jsme museli dát dopravcům, a 420 milionů korun to bude v letošním roce,” konstatovala karlovarská hejtmanka.

Reklama

Výběr článků

Načítám