Hlavní obsah

Nafta je nejlevnější za rok a půl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nafta v Česku je nejlevnější za rok a půl. Za poslední týden klesla její průměrná cena o 38 haléřů na 34,06 koruny za litr. Naopak benzin oproti předchozí středě zdražil o 24 haléřů na 37,87 koruny, a je tak nejdražší za posledních dva a půl měsíce. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Foto: Novinky

Ceny pohonných hmot v ČR.

Článek

Nejlevnější benzin v současnosti natankují řidiči v Jihočeském a Královéhradeckém kraji, kde je litr v průměru za 37,55 koruny. Diesel je nejlevnější v Jihočeském kraji, litr tam prodávají průměrně za 33,27 Kč.

Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze. Litr naturalu stojí v metropoli průměrně 38,97 koruny. Naftu motoristé v hlavním městě tankují v průměru za 36,20 Kč.

Ceny nafty v Česku klesají dva a půl měsíce, s výjimkou týdne na přelomu března a dubna. Po většinu února a března zlevňoval rovněž benzin, v posledním březnovém týdnu se ale trend obrátil a cena od té doby stoupá.

Benzin zdražil, nafta zlevnila

Ekonomika

Nižší ceně motorové nafty u čerpacích stanic pomáhá i snížená spotřební daň o 1,50 Kč za litr. Opatření, které loni v červnu zavedla vláda ve snaze snížit vysoké ceny paliv po vypuknutí války na Ukrajině, má platit do konce letošního roku.

Nižší spotřební daň byla původně i u benzinu, u kterého však byla počátkem loňského října navýšena zpět na původní hodnotu.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) ve středu na kongresu v Čestlicích u Prahy uvedl, že ceny paliv už dopravce neohrožují, trh se podařilo stabilizovat. Přispěly k tomu podle něj i kontroly marží.

Benzin je v současnosti zhruba o 4,60 koruny na litru levnější než před rokem. Za naftu tehdy motoristé platili o necelých 11 korun na litru více než nyní.

Pohonné hmoty dál zlevňují

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám