Hlavní obsah

Na živobytí mi zbývá 50 haléřů. Exploze cen vrhá polské seniory do chudoby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co i v Polsku začaly výrazně stoupat ceny elektřiny a plynu, se nejen starší, ale i osamělí lidé ve městech ocitají hluboko pod hranicí extrémní chudoby. Na trpký osud seniorky z varšavské čtvrti Wola, jednoho z 9,3 milionu polských důchodců, upozornil před časem deník Gazeta Wyborcza.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Seniorka žije sama v bytě o rozloze 23 metrů čtverečních na okraji města, měsíční nájemné se vyšplhalo na 1100 zlotých (5,9 tisíce korun). Její měsíční důchod zůstává naprosto stejný – 1100 zlotých (5,9 tis. korun) a je o 250 zlotých nižší než oficiální nejnižší důchod v Polsku. „Statistika je jedna věc a život druhá,“ řekla důchodkyně.

Polsko hlásí nejvyšší inflaci za dvacet let

Ekonomika

„Platby za elektřinu, stočné a odvoz odpadu se zvýšily natolik, že mi nezbývá ani deset grošů (přes 50 haléřů) na živobytí. Nájem platit musím, jinak bych rychle skončila na ulici,“ řekla s pláčem reportérům listu.

Co vyřeší březnové zvýšení důchodů?

Dodala, že vláda sice odvolala ministra financí, protože ví, že je to mimořádně zlé, ale na dramatickém osudu starých a často bezmocných lidí to nic nemění. „Vláda slibuje valorizaci penzí od 1. března tohoto roku. Mají se zvýšit o 4,89 procenta, ale to znamená, že se nakonec na naší chudobě a zoufalství nic nezmění a nám nezbude nic jiného než žebrat.“

Polské seniory bezostyšně okrádají covidoví podvodníci

Evropa

O podobném případu informovalo RadioZet s tím, že do stejné beznaděje se propadalo 350 tisíc polských penzistů. „Když zaplatím nájem, nezbude mi ani koruna na jídlo, elektřinu nebo plyn,“ řekla 80letá seniorka. Dodala, že hladovět a třást se zimou za socialismu v Polsku nebylo možné.

„Ani mně, ani ostatním starým lidem nechyběl chleba, bydlení, vlastně nic. Jaroslaw Kaczyňski a jeho politici myslí jen na sebe a pro staré lidi, jako jsem já, mají místo na smetišti,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám