Hlavní obsah

Na úřady práce míří hlavně zedníci a drobní živnostníci

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Úřady práce registrují zvýšený počet žadatelů o podporu z profesí, které dosud mezi převažující nebo časté určitě nepatřily.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Stovky dělníků pracujících ve stavebnictví, mezi nimi i kvalifikovaní zedníci či lidé se středním či vysokoškolským vzděláním, se koncem minulého roku nechali zaevidovat do statistik nezaměstnaných.

Jak potvrdili oslovení ředitelé úřadů práce, je jich letos více než jiné roky. Spolu s nimi přicházejí na úřady lidé, kteří se dosud živili jako drobní podnikatelé a živnostníci.

„Tři roky jsem pracoval na stavbách. Na zimu to bylo vždycky horší, museli jsme si brát třeba dovolenou. Ale teď jsem dostal výpověď. Zkusím si najít místo třeba v nějakém skladě nebo cokoliv jiného, bral bych i továrnu. Nevím, jestli se v dohledné době k profesi vrátím,“ svěřil se Právu na hradeckém úřadu práce čtyřiadvacetiletý Petr.

Největší problémy ve stavebnictví

„V regionu neoznámil propouštění žádný velký zaměstnavatel. Ale pokud bychom uvažovali o oboru, pak nejproblematičtější je skutečně stavebnictví,“ potvrdil ředitel královéhradeckého ÚP Martin Horák.

„Jen na našem úřadu se zaevidovaly řádově až stovky lidí ze stavebnictví. Navíc mnozí z nich deklarují, že není jisté, že se počátkem stavební sezóny ke své profesi budou moci znovu vrátit,“ doplnil svou zkušenost ředitel náchodského úřadu práce Michal Pejskar.

Výpovědi ve stavebnictví v zimním období jsou ovšem rozsáhlým a dlouhodobým zvykem. Zaměstnavatel se většinou domluví se zaměstnancem na tom, že v zimě, kdy práce stojí, podá výpověď, přičemž na jaře jej šéf opět přijme. Během této doby je dělník přihlášen na úřadu práce.

Bez práce jsou i kvalifikovaní odborníci

„Před několika lety k nám z pracovních úřadů chodili převážně nekvalifikovaní. Už z prvního pohovoru bylo zřejmé, že například na pozici technika nemají potřebné předpoklady. Nyní nám odchází kolega do důchodu. Zadali jsme si požadavek na obsazení pozice stavební technik – technický dozor a přišlo hned několik nabídek od lidí se vzděláním i praxí. A někteří jsou přitom bez práce třeba rok,“ potvrdil změnu na trhu práce Dušan Richtr z firmy zabezpečující stavební dozor a projekční a inženýrskou činnost.

Nebývale vysoký počet živnostníků si na úřadech práce vysvětlují jako projev obav z budoucnosti drobného podnikání. „Jsou to živnostníci, kteří dříve zimní období a s ním spojený pokles zakázek přečkali. Dnes je však situace nutí podnikání ukončit. A opět mnozí z nich nepředpokládají, že by se k němu vrátili,“ upozornil ředitel.

Vedle toho evidence na úřadu práce je pro mnohé živnostníky možností, jak přežít, najít si zaměstnání. Například Josef Mikolášík z Hradce Králové je umělecký kovář, ale aby nemusel pověsit živnost na hřebík, našel si práci v jedné strojírenské firmě. „Jenom kovařina by mne neuživila,“ potvrdil Právu. Pět dní v týdnu tak chodí do práce, zatímco tvůrčí práci v kovárně věnuje volný čas zejména o víkendech.

Reklama

Výběr článků

Načítám