Hlavní obsah

Na Pradědu se rozpoutal boj o vlek mezi jeho majitelem a ekology

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Jeseníkách vypukl spor mezi majitelem vleku a ekology o to, jestli budou moci turisté a lyžaři v budoucnu využít na nejvyšším vrcholu těchto hor, Pradědu, zmodernizovanou a prodlouženou lanovou dráhu s odpojitelnými čtyřsedačkovými vozy.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Praděd

Článek

Ekologům z Hnutí Duha se záměr majitele lyžařského vleku vůbec nelíbí a upozorňují na to, že se jedná o nejvzácnější území s nejvyšším stupněm ochrany v Česku, které nesmí být dále ničeno. Majitel vleku ve Ski areálu Praděd-Jeseníky Josef Figura zase upozorňuje na fakt, že Bruntálsko je region s největší nezaměstnaností a žije převážně jen z cestovního ruchu.

„Je důležité, aby se náš region stal ekonomicky stabilní. Mělo by se také pomoci zabránit jeho postupnému vysidlování. Nyní čekám na výsledek studie EIA a podle něj se rozhodnu, jaké další kroky podniknu,“ svěřil se Právu majitel lyžařského vleku Josef Figura. Dodal, že například letošní zimu se na Pradědu lyžovalo o měsíc a půl déle, než jinde v Jeseníkách.

Lyžování tady má tradici

„Pro hotely a horské chaty v podhůří je prodloužení sezóny moc důležité. Modernizace lanové dráhy a dalších zdejších služeb pomůže přilákat do Jeseníků turisty. Aby například Češi nevyjížděli za lyžováním do zahraničí, ale raději si zajeli do našich hor, například i do Jeseníků,“ vysvětloval Figura, který věří v to, že ve sporu zvítězí zdravý rozum.

„Na Pradědu se lyžuje už od počátku minulého století, je to tradice. Infrastruktura, chaty, hotely, vleky zde byly již před vyhlášením chráněné krajinné oblasti, NPR Praděd a Natury. Modernizaci vleku podporuje Sdružení obcí Rýmařov a také samotná obec Malá Morávka, na jejímž území leží. Ti zcela jistě nejlépe vědí, co zdejší obyvatelé v této lokalitě potřebují.“

Podle ekologů to schytá příroda

„Se záměrem investora zrekonstruovat a zmodernizovat lyžařský vlek mezi Ovčárnou a Petrovými kameny zásadně nesouhlasíme. Vadí nám nejen kácení horských smrčin, ale také zvýšený turistický tlak na unikátní alpinskou tundru, kterou obývá řada vzácných a chráněných druhů. Některé rostliny jsou tak vzácné, že se jinde než na Pradědu nevyskytují,“ vysvětloval zástupce Hnutí Duha Olomouc Miroslav Kutal s tím, že podle nich a dalších zainteresovaných organizací je materiál nekorektní a argumentačně slabý.

„Společenský přínos prodloužení lanovky o 90 metrů je více než sporný a nemůže nahradit zničení části evropsky významného území,“ dodal Kutal.

Chystá se veřejné projednávání

V současnosti posuzuje vliv investorova záměru na životní prostředí na Pradědu Moravskoslezský kraj. V pondělí 14. května se v Rýmařově uskutečnilo veřejné projednávání, kterého se zúčastnilo patnáct lidí.

„Krajský úřad nyní vyhodnocuje veškeré dostupné doklady a všechny připomínky. Vydáme stanovisko, které bude reflektovat potřeby všech dotčených stran,“ informovala mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková. Dodala však, že další rozvoj v této lokalitě při respektování speciální ochrany zvláště chráněného území kraj podporuje a vítá využití jeho potenciálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám