Hlavní obsah

Na poštu brzy i pro výpis z rejstříku

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Pobočky České pošty (ČP) budou brzy moci poskytovat i výpisy z trestního rejstříku. Umožní to novela zákona č.455/1991 o živnostenském podnikání, jejíž návrh v únoru schválila Poslanecká sněmovna. Jestliže novelu podpoří i Senát a podepíše prezident, nabude účinnosti již v červenci.

Článek

„Máme velký zájem, aby si lidé mohli pro výpisy z trestního rejstříku chodit i na poštu, a to nám nová legislativní úprava povolí. Navíc počítáme s tím, že výpisy z katastru nemovitostí, obchodního, živnostenského a nově i trestního rejstříku bude ještě letos poskytovat místo dnešních 75 už 2000 pošt,“ řekl včera novinářům generální ředitel ČP Karel Kratina.

Výpis z trestního rejstříku však lze již nyní získávat na Czech pointech, zřízených na 1300 městských a obecních úřadech. „Tato možnost platí od letošního 1. ledna a za první dva měsíce jí využilo 80 778 žadatelů,“ informoval náměstek ministra vnitra a předseda dozorčí rady ČP Zdeněk Zajíček.

Doručení na dobírku

Výpisy z katastru nemovitostí, obchodního a živnostenského rejstříku si od úterý půjde objednávat rovněž přes internet. Česká pošta totiž odstartovala svou novou službu Czech point e-shop.

Na adrese www.czechpoint.cz vyplní zájemce objednávkový formulář. Zadá svou adresu, identifikační údaje výpisu, jenž požaduje, a odešle závaznou objednávku. Pošta klientovi zašle informační e-mail o vyřízení objednávky s uvedením konečné ceny. Do tří pracovních dnů od přijetí objednávky mu pak požadovaný výpis doručí až domů na dobírku.

„Cena této služby je 100 korun za první stranu výpisu a 40 Kč za každou další stranu. Stejnopis stojí bez ohledu na počet stran 40 Kč. K tomu si pošta bude účtovat 70 korun za balné a expedici,“ upřesnil náměstek generálního ředitele ČP Petr Stiegler.

Ministerstvo vnitra a ČP také jednají s ministerstvem dopravy o možnosti poskytovat na poštách výpisy z centrálního registru řidičů. Tedy aktuální informace o stavu řidičova konta v rámci bodového systému. Ministr vnitra Ivan Langer doufá, že taková služba bude řidičům k dispozici již v letošním druhém pololetí.

Platy na ČP letos stoupnou o 14,5 %

Průměrná měsíční mzda ve státním podniku Česká pošta stoupne letos o 14,5 procenta na 19 229 korun. Vyplývá to z nové kolektivní smlouvy, kterou Kratina uzavřel s podnikovým koordinačním odborovým výborem.

Loni byla průměrná mzda v podniku ČP 16 794 Kč a pohybovala se tedy pod celostátním průměrem. „Na naše zaměstnance jsou kladeny stále větší nároky. Proto si zásadní zvýšení platů zaslouží,“ prohlásil Kratina. Jak ale upřesnil, nepřikročí se k tomu plošně o zmíněných 14,5 procenta, ale diferencovaně podle jednotlivých pracovních skupin od 9,6 do 18,5 %.

Česká pošta má nyní 37 400 zaměstnanců a je po Českých drahách druhým největším zaměstnavatelem v republice. Ročně přepravuje kolem jedné miliardy zásilek.

Ministerstvo vnitra schválilo střednědobou strategii České pošty. Podle ní se ČP v červnu 2009 přemění na akciovou společnost. Na otázku Práva, jestli se počítá i s prodejem České pošty do soukromých rukou, odpověděl už dříve Langer: „Nejprve se ČP musí transformovat, aby byla bohatou nevěstou. O případné privatizaci pak bude rozhodovat vláda.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám