Hlavní obsah

Na letištích budou detektory na kapalné trhaviny

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechna mezinárodní letiště v EU si budou muset do tří let pořídit detektory na odhalování kapalných a gelových trhavin. Vyplývá to z nového nařízení EK. 297/2010, na němž vydělají cestující. Po instalaci detektorů si totiž budou moci lidé do letadla brát i nápoje, gely, krémy a voňavky, což je nyní zakázáno.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Směrnice už vyšla ve věstníku a teď se s ní seznamujeme. Detektory si budeme muset pořídit, kdy se tak ale konkrétně stane, nedokážu odhadnout. Nejprve musí proběhnout certifikace těchto zařízení,“ řekla Právu mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová.

Na dotaz, jestli cestující mohou počítat s větší benevolencí při odbavení v Ruzyni alespoň od příštího roku, mluvčí odpověděla: „Je to možné, ale vše skutečně závisí na tom, kdy dojde k certifikaci detektorů.“

O skenerech musí rozhodnout vláda

Na rozdíl od bezpečnostních rámů, jimiž na letištích procházejí cestující, jsou detektory určeny jen k prohlížení tekutin a gelů, které se do nich budou vkládat. Smyslem je, aby už nemuseli být šikanováni pasažéři, kteří si dnes kvůli bezpečnosti leteckého provozu nesmějí vzít na palubu letadla ani láhev s vodou.

Zatímco o zavedení detektorů je už rozhodnuto, otazník zůstává nad dalším bezpečnostním opatřením – celotělovými rentgenovými skenery. O jejich nasazení se začalo diskutovat koncem loňského roku po nezdařeném atentátu, jenž se odehrál v americkém letadle na lince z Amsterodamu do Detroitu.

„Skenery jsou velmi drahá záležitost, a ani ony ještě nebyly certifikovány. Aby jimi bylo možné nahradit dosavadní bezpečnostní opatření na Letišti Praha, museli bychom jich koupit 80. Jeden skener přitom stojí až pět miliónů korun. Stále tedy ještě čekáme, jak o této věci rozhodne vláda,“ uvedla Lagronová.

Reklama

Výběr článků

Načítám