Hlavní obsah

Na lepší ovzduší na Ostravsku rozdělí ministerstvo dalších pět miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

O pět miliard korun z fondů Evropské unie, které na snížení emisí na Ostravsku poskytne ministerstvo životního prostředí, má zájem 33 projektů od šesti žadatelů patřících k hlavním znečišťovatelům v regionu. Výběr bude znám do konce srpna, jak uvedl mluvčí ministerstva Matyáš Vitík. Nejúspěšnější projekty mohou počítat s podporou 90 procent.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smog v Ostravě

Článek

Podle podmínek Evropské komise bude z obdržených žádostí o dotaci vybráno 80 procent nejlepších projektů, které obdrží podporu 90 procent ze způsobilých výdajů. Zbývajícím 20 procentům projektů bude nabídnuta podpora 40 procent.

Podle náměstka ministra Jakuba Kulíška je důležité, že se po tak dlouhé době rozhýbalo další čerpání finančních prostředků pro zlepšení ovzduší v kraji a že klíčoví žadatelé v takové míře reagovali. Aby ministerstvo předešlo zbytečným administrativním chybám a umožnilo firmám na peníze dosáhnout, uspořádalo pro žadatele sérii kulatých stolů.

Česká republika se podle Kulíška stává první zemí EU, která umožní devadesátiprocentní míru podpory pro průmyslové podniky, které snižují emise.

První zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji by se po investicích mělo projevit v zimě na přelomu roku 2013 a 2014. Ovzduší na Ostravsku by se mělo zlepšit ještě výrazněji v zimním období roku 2014 a 2015, kdy budou realizovány zbylé projekty.

Reklama

Výběr článků

Načítám